Slováci čoskoro prídu o ďalší zo svojich obľúbených modelov automobilov, ktorý viac vo forme so spaľovacím motorom nezoženú, informuje portál Autocar. Nemecká automobilka Volkswagen totiž plánuje novú generáciu populárneho modelu Golf, ktorý však už príde len vo forme elektrického auta. Jeho parametre však potešia nielen nadšencov elektrických áut.

Udrží si svoj status

Golf je jedným z najpredávanejších modelov v histórií a status ľudového auta si má zachovať aj po elektrifikáciii, ktorou prechádzajú prakticky všetky väčšie automobilky. Presné parametre, pochopiteľne, známe nie sú, avšak deviata generácia modelu Golf sa stane vôbec prvou, ktorá bude postavená na novučkej platforme SSP.

Ako vysvetľuje InsideEVs, koncern Volkswagen momentálne využíva platformu MEB, na ktorej je postavená napríklad Škoda Enyaq, VW ID.3, ID.4, ID.7 a tiež Audi Q4 e-tron.

Nová platforma SSP má však priniesť nielen jednoduchšiu výrobu a zlepšenú efektivitu, ale napríklad aj rýchle nabíjanie umožňujúce nabitie z 10 na 80 % len za 12 minút. Pri doterajšej platforme MEB predstavuje doba takéhoto nabíjania približne 35 minút.

Volkswagen

Nový elektrický Golf sa má nachádzať niekde medzi modelom ID.3 a pripravovaným modelom ID.2, avšak z hľadiska ceny bližšie práve k spomínanej ID.3. Príchod deviatej generáciu modelu Golf sa očakáva až v roku 2028, pričom zisky majú byť porovnateľné s modelmi so spaľovacími motormi. Očakáva sa preto aj zníženie koncových cien týchto áut, avšak na úroveň spaľovacím motorov sa zrejme ešte nejakú dobu nedostanú.

Zadarilo sa aj doma

Po dobe nezdarov sa značke Volkswagen opäť podarilo s elektromobilmi preraziť aj na domácom trhu, kde prekonala Teslu. Za prvých sedem mesiacov roka predal Volkswagen v Nemecku 41 475 elektromobilov, zatiaľ čo Tesla 40 289 áut. Tretiu priečku obsadil na konci júla Mercedes, ktorý v Nemecku predal 20 613 elektromobilov.

Padne aj Passat

Kým modely rady ID sú od klasických vozidiel značky Volkswagen poriadne odlišné, nové elektromobily, vrátane deviatej generácie Golfu, sa majú viac držať tradície. Bohužiaľ to však neplatí pre všetky modely a napríklad Passat, takisto nesmierne obľúbený model značky VW na Slovensku, prichádza s poslednou generáciou.

Dodnes bolo predaných 34 miliónov kusov modelu Passat a deviata generácia ponúkne, okrem zaujímavej motorizácie, aj ďalšie technologické novinky. Nový Passat je totiž postavený na platforme MQB Evo, ktorá je zdieľaná naprieč koncernom a firme sa tak darí znižovať náklady na vývoj. Na druhej strane modelu Golf sa dodnes predalo už vyše 35 miliónov kusov, píše Volkswagen.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú