Tesla má bezpochyby najpokročilejšieho autopilota, respektíve asistenta jazdy, ktorého im takpovediac „ticho závidí“ veľká väčšina automobiliek po celom svete. Jeden bývalý inžinier sa však pred časom po odchode z Tesly rozhodol, že si okrem pracovných skúseností odnesie aj kus svojej roboty, presnejšie zdrojový kód autopilota. Tento súdny spor trval už od roku 2019 a teraz sa konečne urovnal, informuje portál Electrek.

V lete minulého roka sme priniesli informáciu, že súdny spor medzi spoločnosťami Tesla a jej čínskym konkurentom Xpeng sa začal otáčať v neprospech americkej spoločnosti.

Federálny súd USA vtedy zamietol žiadosť Tesly, ktorá chcela získať prístup aj k materiálom poroty v prípade bývalého zamestnanca Apple, Zhanga Xiaolanga, ktorý sa spolupodieľal na krádeži zdrojového kódu s druhým odídencom Guangzhim Caom. Práve tento pracovník mal poskytnúť citlivé informácie spoločnosti Xpeng a bol obvinený z krádeže obchodného tajomstva.

NEPREHLIADNI
VIDEO: Konečne vo svojom prostredí. Teslu Cybetruck zobrali na stavenisko továrne, kde ju budú vyrábať

Sudca vysvetlil zamietnutie požiadavky Tesly v zmysle, že vzhľadom k prípadu bola žiadosť špekulatívna a odhalenie informácií zo súdu proti bývalému zamestnancovi Apple nepovolí.

Tesla

Tesla požadovala aj prístup k zdrojovému kódu čínskeho autopilota a taktiež prístup k pevným diskom kompetentných pracovníkov, čím zrejme chcela odhaliť, že Xpeng disponuje materiálmi, ktoré by mohli potvrdiť zneužitie duševného vlastníctva zo zdrojov jej autopilota.

Konflikt je urovnaný

V rámci súdneho sporu sa však v prvom rade riešil konflikt so samotným Caom, bývalým zamestnancom Tesly, ktorý odišiel do konkurenčnej spoločnosti Xpeng.

Ten sa podľa najnovších informácií k činu priznal, no prehlásil, že pri odchode síce časť zdrojového kódu stiahol, no takmer okamžite ho zmazal a už vôbec nič z neho neposunul spoločnosti Xpeng. Tesla si ale o tom myslí svoje a celú situáciu nazvala ako koordinované úsilie čínskej spoločnosti o krádež duševného vlastníctva.

Ako uvádza Reuters, podmienky urovnania sporu a teda ani finálna finančná kompenzácia pre Teslu zatiaľ zverejnené neboli, no jej súčasťou má byť aj kompenzácia od samotného Caa. Xpeng sa pomerne úspešne od celého sporu od začiatku dištancuje a aj dnes dodal, že plne rešpektuje práva duševného vlastníctva a spolieha sa iba na svoj vlastný výskum.

Tesla/Xiaopeng (úprava redakcie)

Čínskej automobilke sa však aj verejne hovorí „klon Tesly“ a tento titul si nevyslúžila len spomínaným sporom týkajúcim sa autopilota. Xpeng sa totiž až nenápadne inšpiroval webom americkej automobilky, o čom sme ťa informovali v tomto článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú