Tesla Semi sa postupne stáva predajným trhákom. Elektrický nákladiak si najnovšie objednala americká leasingová spoločnosť, pričom stovky objednaných kamiónov sa stali doposiaľ najväčšou objednávkou, akú Tesla dostala, informuje Electrek.

Kamión s jedinečným dizajnom, útulnou a priestrannou kabínou a centrálnou polohou riadenia si postupne objednáva stále viac firiem. Tesne po predstavení elektrického kamiónu ešte v roku 2017 si ho objednali rôzne firmy, konkrétne napríklad pivovar Anheuser-Busch, ktorý vyrába pivo značky Budweiser, Pepsi či prepravné spoločnosti ako FedEx, DHL a UPS.

Najväčším objednávateľom doteraz bol Walmart, keď strojnásobil svoju objednávku a momentálne čaká na 130 ťahačov. To však už neplatí a najväčším objednávateľom sa najnovšie stala americká leasingová spoločnosť Pride Group Enterprises zaoberajúca sa najmä nákladnými autami.

Generálny riaditeľ Sam Johal oznámil, že spoločnosť zaplatila zálohu za 150 elektrických ťahačov s možnosťou navýšenia až na 500 kusov, informuje InsideEVs. „S podporou jedného z našich dlhodobých finančných partnerov, Hitachi Capital, sme veľmi nadšení, že môžeme tento inovatívny produkt priniesť našim zákazníkom a pomôcť tak nastoliť novú cestu v oblasti čistej prepravy,“ doplnil Johal.

Ako informuje portál Observer, len objednávky spoločností Walmart a Pride Group môžu celkovo predstavovať potenciálny príjem medzi 42 a 126 miliónmi dolárov (približne 36 až 106 miliónov €), v závislosti od konfigurácie vozidla a konečnej veľkosti objednávky.

Prvé dodávky najskôr v roku 2021

Aj keď bola Tesla Semi predstavená už v roku 2017 a pôvodne sa začiatok jej výroby plánoval na rok 2019, dnes je jasné, že sa tak nestane skôr ako budúci rok. Dodnes dokonca nebolo oficiálne oznámené, v ktorej továrni sa bude elektrický ťahač vyrábať. Niekoľko jej prototypov sme však už videli aj v bežnej doprave alebo odstavenú uprostred starých amerických dieselových ťahačov.

Najpravdepodobnejšou možnosťou je výroba v Gigafactory Texas, ktorej výstavbu oznámil Elon Musk ešte len tento rok. Nová továreň v Texase, situovaná len 15 minút od centra mesta Austin, má byť hlavným výrobcom pripravovaného Cybertrucku a kamiónu Tesla Semi.

Technické špecifikácie Tesla Semi
  • Zrýchlenie 0-60 km/h so zaťažením cca 36 ton – 20 s
  • Dojazd – 300 alebo 500 míľ (480 alebo 800 km)
  • 4 nezávislé motory na zadných nápravách
  • Spotreba – menej ako 2 kWh/míľu (1,24 kWh/km)
  • Očakávaná základná cena (verzia s dojazdom 300 míľ) – 150 000 dolárov (približne 126 000 €)
  • Očakávaná základná cena (verzia s dojazdom 500 míľ) – 180 000 dolárov (približne 152 000 €)

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú