Automobilka Toyota je známa nie príliš pozitívnym postojom k elektromobilite. Aj keď v poslednom období začala otáčať svoj postoj a dokonca predstavila štúdiu niekoľkých nových elektromobilov, teraz sa zdá, že jej vlak elektromobility uteká. Portál Reuters informuje, že japonská automobilka to napriek tomu nevzdáva, na rozbehnutý vlak sa pokúsi naskočiť „reštartom“ stratégie a ako svoj vzor si berie Teslu.

Tieto informácie pre Reuters potvrdili štyri nemenované zdroje, ktoré majú znalosti o interných plánoch automobilky Toyota.

Šéf automobilky Toyota, Akio Toyoda, je známy ostrou kritikou rýchleho a vládami pretláčaného prechodu na elektrické autá. Nedávno na konferencii v USA opäť kritizoval rýchly prechod na elektromobily.

Ostatné svetové automobilky sú totiž ďaleko pred japonským výrobcom a aj keď to mala Toyota v rámci elektromobility a elektrifikácie dobre rozbehnuté, bolo to ešte za čias hybridnej éry. Tá čisto elektrická je o niečom úplne inom.

Automobilka sa pokúsi o reštart

Toyota začína „objavovať“ svet čistých elektromobilov, koniec koncov, na trhu už má prvé čisto elektrické SUV bZ4X, ktoré ale nezožalo príliš veľký úspech a dokonca trpelo problémom so skrutkami kolies, kvôli čomu musela automobilka zvolať do servisov niekoľko desiatok vozidiel. Zatiaľ čo ostatné automobilky už majú vo svojom portfóliu niekoľko elektromobilov a pomaly nimi budú mať obsadený každý segment, japonský gigant má iba tento jeden model.

Teraz ale zrejme prichádza zo strany automobilky razantný krok. Toyota sa podľa štyroch nemenovaných ľudí pokúsi o reštart celej elektrickej stratégie. Začiatkom roka bola podľa týchto informácií poverená skupina ľudí v rámci Toyoty, aby načrtla plány na zlepšenie elektrickej stratégie , alebo vymyslela úplne novú stratégiu elektrifikácie svojho portfólia. Spoločnosť má údajne zájsť dokonca tak ďaleko, že inžinierom dáva možnosť navrhnúť novú elektrickú platformu.

15 budúcich elektromobilov z koncernu Toyota

Kvôli novej stratégii dokonca Toyota pozastavila vývoj všetkých nových elektromobilov, a tak ani jeden z 15 dávnejšie predstavených prototypov možno neuvidíme, respektíve prídu s úplne inými špecifikáciami, ako sa očakávalo. Automobilka sa však k týmto iniciatívam odmietla vyjadriť, dodáva Reuters.

Ide po vzore najlepších

Problémom pri súčasnej elektrickej platforme Toyoty je paradoxne jej „univerzálnosť“, a teda že elektromobily sa dajú vyrábať na rovnakej linke ako spaľovacie modely. To pochopiteľne nie je najefektívnejší spôsob, čo výrazne spomaľuje výrobu a zvyšuje výrobné náklady.

Japonský automobilový gigant si v tomto smere chce zobrať inšpiráciu od Tesly. Tento výrobca dokáže produkovať elektromobily v rekordne rýchlom čase s minimálnymi nákladmi, a to všetko najmä kvôli optimalizácii výroby napríklad lisovaním celých dielov karosérie.

Toyota

Okrem toho má byť veľkou prioritou pre Toyotu vývoj batérií a batériového manažmentu. Do svojich budúcich elektromobilov má v pláne dávať čo najmenšie batérie, samozrejme pri zachovaní adekvátneho dojazdu. Menšia a ľahšia batéria bude lacnejšia na výrobu a s dobrým termomanažmentom automobilka dosiahne skvelé nabíjacie časy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú