Mladá americká spoločnosť Astra opäť nezvládla svoju raketu, ktorá mala do vesmíru mala vyniesť dve družice NASA, informuje SpaceNews. Bilancia úspešných misií je tak pre spoločnosť katastrofálna a potrebuje čo najskôr vyriešiť problémy s kvalitou svojich rakiet. Kde sa stala chyba tentoraz?

Len dve úspešné misie

Celkovo má Astra za sebou desať pokusov o štart rakiet, z nich dva mierili len na suborbitálnu trajektóriu a jeden sa nekonal, pretože raketa mala problémy ešte pred štartom a nakoniec ju použili pre inú misiu. Zo siedmich pokusov o dosiahnutie obežnej dráhy tak doteraz spoločnosť uspela len dvakrát, čo nie je práve najlepšia bilancia.

Ľahké začiatky nemal ani dnes už mimoriadne úspešný SpaceX, ktorého prvé tri pokusy zlyhali a spoločnosť takmer skrachovala. V tomto prípade je nevýhodou firmy Astra fakt, že vstúpila na akciový trh a podobné zlyhania ju stoja oveľa viac, než len dobré meno, raketu a stratené družice.

Na obežnú dráhu mala vyniesť dva malé satelity vesmírnej agentúry NASA, ktorých úlohou bolo pozorovanie tropických búrok. Misia LV0010 začala ukážkovo a prvý stupeň rakety vykonal svoju prácu podľa plánov, píše SPACE. Druhý stupeň, ktorý mal pôvodne naštartovať svoj pohon na 5 minút a 5 sekúnd, však po štyroch minútach zlyhal a zvyšok rakety sa vymkol spod kontroly.

Odštartovala driftom

Raketa Astra sa stala dobre známou jedným zo svojich nevydarených štartov roku 2021, kedy zo štartovacej rampy „vzlietla“ driftom a takmer 20 sekúnd nenaberala žiadnu výšku, len sa posúvala do boku. Nefungoval totiž jeden z motorov prvého stupňa a inžinieri museli dúfať, že sa nezrúti, kým minie dostatok paliva a zníži tak svoju hmotnosti. Napokon skutočne vzlietla, avšak firma bola nútená vypnúť motory, keďže sa stroj dostal mimo povolenú trajektóriu.

Stále má šancu

Posledné štyri misie tejto mladej firmy, založenej v roku 2016, sa tak striedali medzi úspechom a zlyhaním, zatiaľ však nie je nič stratené. Aj keď je na tom je jej bilancia zdanlivo katastrofálne, Astra už dvakrát dokázala, že náklad na orbitu skutočne vyniesť dokáže a potrebuje len vychytať muchy, ktorými jej rakety trpia.

Nie je zatiaľ jasné, kde presne sa stala chyba, no rovnako ako predchádzajúce problémy, aj v tomto prípade nepochybne nakoniec príde k ich vyriešeniu. Aj keď NASA prišla o družice, hlavu si s tým príliš neláme a priznáva, že pri udelení kontraktu v hodnote 7,95 milióna amerických dolárov za tri lety spoločnosti Astra (ešte pred jej prvým úspešným úspešným letom), podstupovala zvýšené riziko.

Astra

„Aj keď sme momentálne sklamaní, vieme, že existuje hodnota v podstupovaní rizík v celkovom vedeckom portfóliu NASA, keďže aby sme viedli potrebujeme inovovať. Som presvedčený o tom, že v budúcnosti uspejeme vo využívaní tejto cennej kapacity za účelom výskumu neznáma a dáme ostatným rovnakú možnosť inšpirovať svet prostredníctvom objavov,“ vyhlásil Thomas Zurbuchen, správca pre vedu v NASA.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú