Vedcom sa pomocou vysokohorského observatória HAWC v Mexiku podarilo identifikovať doteraz najsilnejší signál svojho druhu, ktorý k nám doputoval z vesmíru. Ako upozorňuje ScienceAlert, tieto extrémne silné gama lúče prišli z našej vlastnej galaxie, a to z prekvapivého zdroja, ktorým je obzvlášť výkonný prirodzene sa vyskytujúci urýchľovač častíc známy ako PeVatron.

Nečakaný zdroj

Takýto PeVatron sa má nachádzať neďaleko galaktického jadra Mliečnej cesty a z tohto zdroja s označením HAWC J1746-2856 observatórium HAWC zachytilo v priebehu niekoľkých rokov až 98 gama lúčov s energiou presahujúcou 100 teraelektrónvoltov (TeV). Také silné gama lúče môžu vznikať urýchľovaním typických kozmických lúčov v prirodzených urýchľovačoch častíc, akými sú napríklad zvyšky supernov alebo supermasívne čierne diery.

Napriek sile takýchto urýchľovačov častíc je ich hľadanie nesmierne náročné a vedcov prekvapilo, že sa im podarilo identifikovať jeden z nich v našej vlastnej galaxii. Tá totiž nie je ani zďaleka z tých najväčších a mnohé vzácne udalosti v nej experti ani len neočakávajú. Jednou z týchto udalostí je napríklad zrážka čiernych dier, ktoré sa síce vo vesmíre dejú neustále, avšak momentálne nie v našej galaxii – napriek miliardám hviezd.

ESO/M. Kornmesser

Okrem vzácnosti komplikuje pozorovanie gama lúčov aj fakt, že neprenikajú do nižších vrstiev našej atmosféry, resp. aspoň nie v pôvodnej podobe. Namiesto toho interagujú s inými molekulami a rozpadávajú sa na ďalšie častice, ktoré je zase možné pozorovať práve pomocou observatórií, ako je HAWC, dodáva v tlačovej správe Los Alamos National Observatory.

Nie všetky sa podarilo objasniť

Kým niektoré signály sa darí aj po rokoch vysvetliť, iné ostávajú záhadou. Základy hľadania mimozemských signálov položil v roku 1924, kedy zachytený signál vytlačený na papier vzdialene pripomínal tvár. Signál mal pochádzať z Marsu, avšak to nie je zaručené a mohlo ísť jednoducho o rušenie zo Zeme.

Množstvo práce

Takto detegované sprchy vyprodukovaných častíc sú fyzici následne schopní bližšie skúmať a zistiť, z akých gama lúčov vznikli. Akoby to však nestačilo, dokážu tak určiť aj pôvod gama lúčov, čo sa im v tomto prípade podarilo. Záhada však nie je ani zďaleka vyriešená, keďže stále nepoznáme objekt, ktorý tieto lúče produkuje.

V identifikovanom priestore sa totiž nenachádzajú žiadne známy zvyšky supernov. V skutočnosti môže ale stáť za produkciou týchto opakujúcich sa signálov supermasívna čierna diera v strede našej galaxie a neďaleký zdroj gama lúčov s označením HESS J1746-285. Na definitívne potvrdenie tejto teórie je ale potrebné ďalšie pozorovanie a výskum, ktorý môže trvať celé roky.

Galéria výskumu Mesiaca a plánovaných misií

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú