Operačný systém Windows opäť naráža na problémy, ktoré je nutné riešiť aktualizáciou v záujme bezpečnosti používateľa, upozorňuje portál Gizmodo. Problém je tentoraz spájaný so systémom internetového Wi-Fi pripojenia, ktoré predstavuje prekvapivé bezpečnostné riziko.

Zraniteľnosť najpoužívanejšieho operačného systému na svete už potvrdil prostredníctvom svojej webovej stránky aj samotný Microsoft, riešenie je jednoduché.

Je potrebná aktualizácia

Zraniteľnosť tentoraz spôsobuje, že umožní útočníkom zmocniť sa kontroly nad počítačom používateľa a infikovať ho malvérom, pričom stačí, že zlomyseľník je pripojený na tú istú sieť. Microsoft odporúča používateľom aktualizovať svoj systém Windows čo najskôr a to obzvlášť, ak používajú Wi-Fi pripojenie na verejnosti, čo môže byť prípad pre viacerých.

Táto chyba pripojenia technológiou Wi-Fi dostala označenie CVE-2024-30078 a v miere vážnosti si vyslúžila až 8,8 z 10 bodov, keďže útočník pre vykonanie takéhoto kybernetického útoku nepotrebuje priamy fyzický prístup k zariadeniu a dokonca ani nepotrebuje, aby jeho používateľ klikol na nejaký link, ako to býva zvykom. Stačí mu nachádzať sa na tom istom pripojení, ktoré je obzvlášť na verejnosti, napríklad v kaviarňach, bežné.

Chaotická aktualizácia

Aktualizácia koncom minulého roka spôsobovala šialené chyby a aj keď nebola priamym bezpečnostným rizikom, používateľov nepotešila. Tá totiž menila názvy všetkých tlačiarní na HP LaserJet Ultra M106, menila ikony a vynucovala si inštaláciu aplikácie HP Smart.

Zaujímavé je tiež to, že sa táto chyba týka všetkých podporovaných nových verzií operačných systémov od Microsoftu, teda je potrebné aktualizovať ako Windows 10 tak aj Windows 11.

Operačné systémy Windows pravidelne prechádzajú vylepšeniami a dostávajú rôzne aktualizácie, ktoré ale môžu niekedy priniesť aj opačný efekt, než ktorý si vývojári prajú. Taký bol nedávno prípad aktualizácie KB5029351, ktorá spôsobovala BSoD, legendárnu modrú obrazovku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú