Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Tesla predstavila svoj plán na záchranu planéty v súvislosti s bojom proti klimatickým zmenám. Ako informuje Interesting Engineering, Tesla predstavila takýchto plánov v minulosti viac, avšak po prvý raz k nemu pridala aj obsiahlejší dokument s reálnymi číslami.

Obrovská výzva

V podrobnom dokumente sa Tesla zaoberá tým, čo všetko musí ľudstvo učiniť na prechod na obnoviteľné zdroje a pokus o záchranu planéty. Muskova automobilka takto načrtla predstavu o svetovej ekonomike, ktorej sa podarilo prakticky kompletne eliminovať fosílne zdroje a spoločnosť navrhuje aj niekoľko zásadných zmien, pričom však odmieta spomenúť hromadnú dopravu – túžba po zisku v tomto prípade naďalej prevažuje nad túžbou po záchrane planéty, čo je nutné brať do úvahy pri analýze celého dokumentu.

Tesla

Tesla však vyzdvihuje aj niekoľko reálnych problémov aj riešení, ako je napríklad potreba 30 terawattov výkonu z obnoviteľných zdrojov a až 240 TWh energetického úložiska, pričom táto infraštruktúra má stáť až 10 biliónov amerických dolárov (USD).

Spoločnosť tiež vyvracia mýtus, podľa ktorého si ľudia myslia, že svetové rezervy materiálov používaných v takomto priemysle neustále ubúdajú. Zverejnený graf však dokazuje, že v skutočnosti rastú a to vďaka neustálej ťažbe a možnosti ich recyklácie, ktorá sa neustále zlepšuje, zintenzívňuje a to aj v prípade batérií elektromobilov.

Tesla

Aj keď Tesla hromadnú dopravu nijak nepropaguje, v novom dokumente poukazuje aj na možnosť uvedenia niekoľkých nových modelov, medzi ktorými sa môže nachádzať aj autobus. Podľa zverejnenej tabuľky môže prísť aj komerčná dodávka a kompaktné auto, ktoré plánuje už dlhšiu dobu.

Predaje neustále rastú

Tesla stále s prehľadom kraľuje trhu s elektromobilmi a nič na tom nemení ani razantnejší nástup „tradičných“ výrobcov do tohto segmentu. Dodávky vozidiel s týmto logom medziročne vzrástli o viac než tretinu. Tesla cez víkend uviedla, že za 1. kvartál 2023 dodala 422 875 vozidiel. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená zvýšenie dodávok o 36 %, v porovnaní so 4. štvrťrokom 2022 však iba o 4 %.

Z výpočtov a analýz tiež vyplýva, že aj keď jadrová energia v mnohých ohľadoch oveľa výhodnejšia, jej veľkou limitáciou je tempo výstavby nových reaktorov. To sa síce priemysel snaží riešiť, avšak fotovoltika a veterné turbíny sú naďalej flexibilnejšie a jednoduchšie na výstavbu.

Rieši aj letectvo

V správe Tesla vysvetľuje aj problematiku leteckej a námornej dopravy, ktoré potrebujú pre ekologickú prevádzku obnoviteľný vodík. Túto formu paliva už námorná doprava testuje a nedávno vošiel do prevádzky aj vôbec prvý trajekt, ktorý využíva kvapalný vodík s cieľom znížiť emisie až o 95 %.

Tesla

Podľa dokumentu je na zásobovanie sveta obnoviteľnou elektrickou energiou potrebné pokryť fotovoltikou asi 0,19 % súše, v prípade veternej energie dokonca len 0,02 % súše. Tesla sa dokonca bližšie venuje aj potrebe konkrétnych materiálov pre špecifické formy výroby elektrickej energie, pričom počíta aj s tou najčistejšou, ktorými sú jadrové elektrárne.

Z analýzy spoločnosti Tesla vyplýva jeden zásadný faktor, ktorý by mal okamžite presvedčiť všetkých tých, ktorí o eliminácii fosílnych zdrojov pochybujú. Ak budú totiž investície do fosílnych palív pokračovať najbližších 20 rokov na úrovni roku 2022, dosiahnu 14 biliónov USD. Prechod na obnoviteľné zdroje má pritom stáť len 10 miliárd a následne dokáže zachrániť stotisíce životov, nielen ľudských.

Tesla

Samotná Tesla sa, pochopiteľne, zameriava predovšetkým na elektrifikáciu, ktorá je podľa nej kľúčovou súčasťou prechodu na obnoviteľné zdroje. Aj keď je využívanie osobných automobilov v dnešnej miere diskutabilné aj pri použití elektrického pohonu, je nutné uznať, že je o niečo čistejšou alternatívou a Tesla v tomto smere dosahuje neuveriteľné míľniky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú