Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V článku sú materiály TASR.

Automobilka Tesla stále s prehľadom kraľuje trhu s elektromobilmi a nič na tom nemení ani razantnejší nástup „tradičných“ výrobcov do tohto segmentu. Tesla totiž za 1. štvrťrok tohto roka oznámila ďalší rekord. Dodávky vozidiel s týmto logom medziročne vzrástli o viac než tretinu.

Analytici upozrňujú, že medzikvartálny rast už tak dramaticky nerástol, čo by mohlo znamenať, že krivka rastu Tesly sa začína spomaľovať a ohýbať smerom dolu. Na potvrdenie takýchto odhadov je ešte priskoro, no do budúcnosti môže naozaj ísť o jeden z možných scenárov vývoja.

Tesla totiž začiatkom roka znížila ceny svojich elektromobilov, čo rozhodne nie je krok, k akému musí pristúpiť neohrozený líder.

Tesla/Flickr/YouTube/Andrew Batiuk

Takmer pol milióna

 Tesla cez víkend uviedla, že za 1. kvartál 2023 dodala 422 875 vozidiel. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená zvýšenie dodávok o 36 %, v porovnaní so 4. štvrťrokom 2022 však iba o 4 %.

V rámci celkových dodávok jasne kraľuej dvojica Modelu 3 a Modelu Y, ktoré si rozdelili 412 180 vyrobených kusov. Modelu S a Modelu X spolu Tesla zákazníkom dodala 10 695 áut. Takáto komplikovaná štatistika je spôsobená tým, že Tesla modely spája na základe regiónov ich výroby.

Kým supermoderná továreň v Berlíne alebo Gigafactory v Texase vyrábajú iba Model Y, v čínskom Šanghaji je to Model Y aj spolu s Modelom 3. Všetky štyri aktuálne vozdilá vyrába iba prvá fabrika v Kalifornii.

V januári znížila Tesla ceny celosvetovo až o 20 %, čo odštartovalo cenovú vojnu medzi automobilkami. Firma tak reagovala na slabšie než trhmi očakávané dodávky áut v minulom roku. Cena základného Modelu Y, ktorá pôvodne dosahovala 65 990 USD, predstavuje teraz 54 990 USD (50 566 eur).

„Ak by ceny neznížili, bolo by to zlé,“ povedal Gene Munster, partner v Deepwater Asset Management. Na druhej strane, dodávky sa síce zvýšili, výsledky však stále nedosahujú to, čo si šéf Tesly Elon Musk predstavoval, dodal Munster.

Musk v januári vyhlásil, že ak nedôjde k nepriaznivým externým vplyvom, dodávky by tento rok mohli dosiahnuť 2 milióny vozidiel. Oproti minulému roku by to znamenalo zvýšenie o 52 %.

Výsledky za 1. kvartál však predsa zaostali za očakávaniami analytikov. Ekonómovia v prieskumoch spoločností Refinitiv a FactSet počítali s tým, že Tesla dodá v prvých troch mesiacoch tohto roka nad 430 000 vozidiel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú