Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala v piatok sociálnu sieť Twitter. K tomuto kroku pristúpila krátko po tom, ako bol v Rusku zablokovaný aj Facebook.

Redaktor tlačovej agentúry AFP potvrdil, že v Rusku nie je možné aktualizovať „nástenku“ na Twitteri. Roskomnadzor nevydal žiadne vyjadrenie, ktorým by vysvetlil dôvod, pre ktorý pristúpil k zablokovaniu Twitteru.

Ruské médiá však podľa AFP uvádzajú, že táto sociálna sieť bola zablokovaná na žiadosť ruského generálneho prokurátora, ktorú podal ešte 24. februára – v deň, keď Rusko napadlo Ukrajinu.

Roskomnadzor tiež skôr v piatok oznámil, že zablokoval sociálnu sieť Facebook, pričom sa odvolal na diskrimináciu ruských médií zo strany tejto sociálnej siete. Ide o kroky, ktoré sú súčasťou bezprecedentného zásahu ruských úradov proti nezávislým médiám či aktivistom, ku ktorému pristúpili po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu.

Niektoré kľúčové ruské liberálne médiá ukončili v uplynulých dňoch svoju činnosť, pričom nedávno prijatý ruský zákon umožňuje na niekoľko rokov uväzniť tých, ktorí zverejňujú „nepravdivé informácie“ o vojne na Ukrajine, čo mnohé médiá prinútilo k tomu, aby prestali pokrývať udalosti v tejto krajine, s ktorou Rusko susedí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú