Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Astronómovia za pomoci Medzinárodného observatória Gemini v Čile objavili hmlovinu s názvom Chameleónska infračervená hmlovina, ktorá svojim tvarom pripomína motýľa s jedným krídlom. Ide pritom o pozostatok po zrode novej hviezdy, informuje Sciencealert.

Kým z diaľky vyzerá pokojne, v skutočnosti ide o pracujúcu hromadu plynov, uprostred ktorej sa rodí nová hviezda. Tá začala generovať silný solárny vietor a zároveň magnetické pole, ktoré vystreľuje množstvo materiálu do okolitého kozmu v podobe prúdov.

International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA

Spomínané krídlo z plynov je osvetlené samotnou hviezdou a nachádza sa vo vzdialenosti asi 520 svetelných rokov od Zeme, čo je na vesmírne pomery celkom blízko a dokazuje tak, že ohromné množstvo kľúčových procesov môžeme sledovať aj v blízkom vesmíre, nie nutne v iných galaxiách.

Prúdy materiálu zároveň spomaľujú a nakoniec aj zastavujú zásobovanie hviezdy, čím ukončia jej rast. Kým však k tomu dôjde, objekt by mal vyvinúť vo svojom jadre dostatočný tlak na to, aby z neho vznikla hviezda hlavnej sekvencie, ktorou je aj naše Slnko a väčšina ostatných hviezd vo vesmíre.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú