Americká automobilka Tesla nedávno predstavila svoje nové autonómne taxíky a malé elektrické autobusy, takisto bez vodiča, pričom svetu ukázala aj svoje najmodernejšie verzie humanoidných robotov. Tie počas podujatia zvládali naozaj úctyhodné kúsky a obsluhovali návštevníkov, avšak ako sa napokon ukázalo, v skutočnosti to roboti nezvládali úplne samostatne. Ako navyše upozorňuje Futurism, v jednom z videí Tesla dokonca použila triky.

Nie sú až tak ďaleko vo vývoji

Počas podujatia Tesla ukázala hneď niekoľko humanoidných robotov, ktorí síce vyzerali na pohľad futuristicky a predvádzali naozaj pokročilé pohyby a dokonca komunikovali so zákazníkmi robotickým hlasom, ktorý ale nebol úplne skutočný. Ukázalo sa totiž, že ich na diaľku dabovali herci. V novom videu zase Tesla ukázala, ako takýto robot kráča po továrni, po schodoch a vykonáva rôzne činnosti, ako je zdvíhanie a presun krabíc.

Miestami je ale video niekoľkonásobne zrýchlené aby sa zdalo, že je robot oveľa efektívnejší, než skutočne je. Na obhajobu Tesly je nutné dodať, že sa vo videu nachádza aj nápis označujúci veľkosť zrýchlenia, ktorý je však ľahké prehliadnuť. Jeden zo softvérových inžinierov spoločnosti potvrdil, že v žiadnom zo záberov v tomto videu nie je robot ovládaný na diaľku, takže i keď je v skutočnosti o niečo pomalší ako sa môže na videu zdať, Tesla s ním robí zásadné pokroky.

Dvojnásobné zrýchlenie videa až tak prehnané nie je, avšak miestami je zrýchlenie osemnásobné či dokonca desaťnásobné. Ako ďalej dodáva Gizmodo, skutočnosť že boli roboti počas podujatia ovládaní ľuďmi bola odhalená prekvapivo jednoduchým spôsobom – jeden z účastníkov sa jednoducho spýtal robota, do akej miery je ovládaný umelou inteligenciou.

Prekvapivo lacný

Podľa Elona Muska sa má cena týchto robotov pohybovať do 30 000 amerických dolárov a dokážu v budúcnosti slúžiť ako pomocníci v domácnosti, spoločníci pre osamelých ľudí či dokonca ako zamestnanci továrne. Práve tam ich chce Tesla nasadiť v rámci interného testovania, avšak v tomto smere nie je rozhodne sama. Takýchto humanoidných robotov už v továrni zamestnal napríklad aj Mercedes-Benz.

Robot, resp. človek za jeho hlasom, sa snažil nájsť diplomatickú odpoveď, ktorá by nezničila čaro týchto strojov a zároveň by nebola priamo klamlivá. Bohužiaľ však bolo z odpovede jasné, že nie je robot plne autonómny. O niečo zavádzajúcejšie video sa ale objavilo dávnejšie. Vyobrazovať malo robota skladajúceho oblečenie, avšak v tomto prípade išlo o teleoperáciu, teda kopírovanie pohybov človeka, ktorý vykonával tú istú činnosť.

Ohlasy na tieto triky a pomerne zavádzajúce kroky sú kritické, niektoré však až prehnane. Tieto kroky Tesly ešte neznamenajú, že sa jej humanoidného robota schopného fungovať ako spoločník človeka či zamestnanec továrne nepodarí vytvoriť. Vážnejšie na nich Tesla pracuje len od roku 2021 a progres je v tomto projekte badateľný.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú