Do továrne automobilky Mercedes-Benz sa oficiálne dostali humanoidní roboti, upozorňuje portál Interesting Engineering. Roboti Apollo spoločnosti Apptronik majú v továrni na starosti rôzne jednoduché úkony, ako je prenášanie rôznych predmetov alebo pomáhanie s osvetľovaním predmetov pre ľudských zamestnancov.

Zefektívnia výrobu

Zvládať majú aj jednoduché skladanie komponentov a umožnia tak ľuďom venovať sa dôležitejším činnostiam. Výhodou má byť zníženie rizika zranenia a celkové zvýšenie bezpečnosti v továrni.

Roboti Apollo dosahujú výšku 177 cm a hmotnosť 72,6 kg, pričom unesú asi 25 kg. Na jednu batériu zvládajú fungovať približne 4 hodiny a ich hruď je vybavená displejom, ktorý zobrazuje dôležité informácie o stave batérie či digitalizované emócie.

Aj keď sú títo roboti poháňaní elektrickou energiou z batérie, nie je možné ich priamo nabíjať konektorom a káblom. Ich batériu je však možné rýchlo vymeniť a z hľadiska bezpečnosti pomáha aj systém, ktorý robota zastaví v prípade zaznamenania človeka či iného pohybujúceho sa objektu v jeho blízkosti.

Mercedes nie je ani zďaleka jedinou automobilkou, ktorá má veľké plány s humanoidnými robotmi. Do výroby ich chce nasadiť aj automobilka BMW či dokonca americká Tesla, ktoré s týmto cieľom vyvíja svojich vlastných robotov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú