Americká automobilka Tesla po dlhšej dobe predstavila skutočnú novinku pre svet automobilov a osobnej dopravy, ktorý má prekvapivo veľký potenciál zásadne rozšíriť portfólio tejto značky. Dnes v noci totiž firma predstavila robotický taxík a tiež robotický autobus. Tieto novinky sľuboval miliardár Elon Musk už dlho a pre Teslu môžu byť ohromným prínosom. Riziko však pretrváva.

Položí konkurenciu na kolená?

Ako upozorňuje The Verge, nový robotický taxík bez volantu sa spolieha výlučne na autonómne riadenia, pričom ponúka priestor pre dve osoby. Vďaka vylúčeniu ľudského faktoru majú byť tieto vozidlá 10 až 20-krát bezpečnejšie než klasické alternatívy, čo je však diskutabilné. Autá značky Tesla sú oveľa bezpečnejšie pri zapnutom autopilotovi, ktorý ale neslúži ako náhrada vodiča – ten musí na stroj naďalej dávať pozor a tak je výsledkom, že sa o jazdu stará počítač a človek naraz.

Či je technológia dostatočne ďaleko na to, aby bola rovnako bezpečná aj bez človeka sa ukáže čoskoro, podľa aktuálnej verzie autonómneho riadenia Tesly to tak ale rozhodne nevyzerá. Ohromujúca je ale cena, ktorá je vďaka vylúčeniu šoféra a elektrickému pohonu nesmierne nízka. Dvojmiestny Robocab má ponúknuť cenu len 20 amerických centov na míľu, resp. približne 12 eurocentov na kilometer. Klasické taxislužby nemajú v porovnaní s takouto službou, aspoň na papieri, šancu.

Ešte šokujúcejší je Robovan, niečo ako elektrický autobus. Dizajn je takisto futuristický a stroj je bez vodiča. Podľa Tesla má ponúknuť priestor až pre 20 pasažierov, i keď na zverejnených koncepčných snímkach vidíme len 14 sedadiel. Cena za kilometer má byť ešte nižšia, potenciálne polovičná a stroj príde aj v nákladnej verzii.

Zatiaľ len sľuby

Predstavené koncepty od Tesly je nutné brať s rezervou, keďže množstvo sľubov daných v minulosti firma dodnes nesplnila. Medzi nimi je napríklad elektrický kamión Tesla Semi, ktorý však je aspoň v obmedzenej testovacej prevádzke a zdá sa, že by sa mal stať realitou. Sklamal však Cybertruck, nový Roadster je v nedohľadne a otázne ostáva naďalej tiež autonómne riadenie.

Málo sedadiel

Podľa Electrek je terčom kritiky Robocab kvôli tomu, že ponúka len dve sedadlá. Skutočne nie je jasné, prečo sa Tesla rozhodla pre takúto konfiguráciu namiesto štvormiestneho vozidla, ktoré by umožnilo cestovanie aj menších rodín. Na druhej strane Robovan sa pravdepodobne mierne zmení, keďže predstavená verzia bola napríklad príliš nízka, čo nie je pre autobus v mestských podmienkach ani trochu vhodné.

Robocab si budeš môcť podľa Muska kúpiť pod 30 000 amerických dolárov v USA, cena v Európe ale úplne jasná nie je. Robotická hromadná doprava sa tak pridáva k sérii sľubov Tesly, ktoré zatiaľ neprišli. A tentoraz bez jasného cieľa, keďže počas predstavenia spoločnosť nezverejnila plánovaný termín dodania či uvedenia do prevádzky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú