Slnečná sústava je plná fascinujúcich javov. Jedným z nich je aj Veľká červená škvrna na Jupiteri, ktorá predstavuje najdlhšie trvajúcu búrku, akú kedy ľudstvo pozorovalo. Tento gigantický hurikán anticyklónu dosahuje v priemere 14 000 kilometrov, čo znamená, že je väčší ako naša planéta. Na horúcu novinku v súvislosti s týmto úchvatným javom upozornil portál ScienceAlert.

Najväčšia búrka v slnečnej sústave

Zaujímavé ale je, že Veľká červená škvrna sa zmenšuje. Zatiaľ čo v 19. storočí bola jej šírka 39 000 kilometrov, dnes dosahuje len zhruba 14 000 kilometrov. Vedci preto dlhé roky skúmajú, čo spôsobuje zmenšovanie najväčšej známej búrky, v ktorej vietor dosahuje rýchlosť až 680 kilometrov za hodinu.

NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstadt/Justin Cowart)

Podľa novej štúdie publikovanej v žurnále Icarus sa zdá, že Veľká červená škvrna sa „živí“ pohlcovaním menších búrok, ktoré sa na planéte Jupiter vyskytujú. Tieto menšie búrky poskytujú škvrne energiu, ktorá jej umožňuje pretrvávať a relatívne udržovať svoju veľkosť celé storočia. Bez neustáleho prítoku menších búrok by sa Veľká červená škvrna zrejme už dávno rozpadla.

„Veľa ľudí sa za posledných 200 rokov pozrelo na Veľkú červenú škvrnu a boli ňou rovnako fascinovaní ako ja,“ uvádza Caleb Keaveney z Yale University. „Pomocou numerických simulácií sme zistili, že kŕmením Veľkej červenej škvrny menšími búrkami možno modulovať jej veľkosť.“

NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/ Gerald Eichstädt /Seán Doran © CC NC SA

Výskum tiež ukázal, že čím viac škvrna prichádza do interakcie s inými búrkami, tým je jej životnosť dlhšia. Taktiež platí, že čím sú búrky intenzívnejšie, tým väčší vplyv majú na udržanie veľkosti Veľkej červenej škvrny.

Pohltil časť slnečnej sústavy

Jupiter podľa nedávnej štúdie pohltil v našej sústave hneď niekoľko planét. Náš hviezdny systém tak mohol vyzerať úplne inak, objav však odhaľuje oveľa viac, než sa na prvý pohľad môže zdať a rozpráva viac o planéte, ktorá chráni Zem pred asteroidmi.

Pochopenie zmieňovaného fenoménu na planéte Jupiter nám môže pomôcť lepšie pochopiť niektoré procesy u nás na Zemi. Naša atmosféra má totiž podobné vlastnosti, ako napríklad formovanie a trvanie tzv. tepelných kupol, ktoré môžu spôsobovať extrémne teploty a suchá.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú