Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírny internet Starlink, ktorý prevádzkuje na takmer celom svete americká spoločnosť SpaceX, oslavuje milión aktívnych používateľov, píše Teslarati.

Len v priebehu deviatich mesiacov služba získala trištvrte milióna nových používateľov a prináša dobré správy aj pre Ukrajinu, ktorá získa vďaka zabezpečeniu financií tisícky nových terminálov.

Problémy sa podarilo vyriešiť

V intenzívnej expanzii, vďaka ktorej Starlink získal neuveriteľné množstvo nových zákazníkov, pomohlo nielen extrémne rýchle vynášanie nových satelitov na obežnú dráhu, ale tiež rozšírenie služby do rôznych sektorov. Pribudli napríklad drahšie verzie služby pre podnikateľov, ale tiež terminály použiteľné na karavanoch, lodiach a dokonca aj v letectve.

Nad použitím Starlinku uvažuje aj armáda Spojených štátov, ktorá už vykonáva potrebné testy a rozhodne nie je jedinou armádou, ktorej sa táto technológia zíde. Najviac sa Starlink osvedčil na Ukrajine, ktorú koncom februára napadlo Rusko. Prenosné terminály dokáže použiť armáda a tiež civilné obyvateľstvo, ktoré kvôli ruským raketovým útokom prichádza o klasické internetové pripojenie.

Starlink

Ako píše portál Gizmodo, Ukrajina má dostať ďalších 10 000 terminálov Starlink, pričom doteraz Ukrajina dostala už 22 000 takýchto terminálov. Ako pri prvých dodávkach, aj v tomto prípade súhlasilo niekoľko európskych krajín s pomocou pri financovaní nových terminálov, ktoré nie sú vôbec lacné.

Firma nedávno informovala o tom, že kvôli prevádzke terminálov na Ukrajine prichádza o 20 miliónov amerických dolárov mesačne a nedokáže ich viac prevádzkovať. Objavilo sa aj niekoľko problémov s pripojením, avšak tie sú, zdá sa, zažehnané a spolupráca pokračuje.

Prichádza nová generácia

Portál SpaceNews informuje aj o novej generácii satelitov Starlink, známej ako Gen2, ktorá je plánovaná už dlhšiu dobu a pôvodne sa mala dostať na orbitu len pomocou rakety Starship. Tá má totiž obrovský nákladný priestor a zároveň oveľa vyššiu kapacitu. Do rakety Falcon 9 sa pôvodne tieto satelity nemali vojsť, čo sa však nakoniec zmenilo.

Na Starship sa stále čaká

Starship sa síce do vesmíru zatiaľ nedostala, avšak už teraz sa s ňou počíta pri mnohých megaprojektoch, ktoré nie je možné uskutočniť pomocou klasických rakiet. K prvému orbitálnemu testu má dôjsť už začiatkom budúceho roka.

SpaceX/Flickr

Druhá generácia týchto družíc tak môže letieť do vesmíru na palube rakety Falcon 9 už koncom tohto mesiaca. SpaceX má momentálne na orbite približne 3 300 satelitov prvej generácie, pričom schválených má 4 408. Druhá generácia má pozostávať až z 30 000 satelitov, avšak firma má zatiaľ povolenie len na prevádzku 7 500 z nich.

Nové satelity majú byť zároveň vybavené špeciálnymi vysielačmi, ktoré budú vysielať signál každých 100 sekúnd a po dosiahnutí požadovanej orbity sa vypnú. V prípade núdze, teda napríklad ak dôjde k zlyhaniu satelitu, dôjde k ich opätovnému spusteniu, čím chce firma zvýšiť bezpečnosť svojej konštelácie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú