Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Už o niekoľko dní sa dočkáme veľkého finále pri ceste ďalšej misie na červenú planétu, kde NASA znova pristane s roverom a prvý raz v histórii aj so špeciálnou helikoptérou. Vesmírna agentúra vybrala pre miesto pristátia kráter, ktorý mal byť pred miliardami rokov plný vody. Teraz v ňom ide skúmať pozostatky a známky života. Misia Mars 2020 má pristáť 18. februára.

Predtým, ako NASA vyslala na Mars novú misiu, dlhé roky skúmala miesto pristátia, ktoré by bolo najvhodnejšie pre hľadanie pozostatkov pradávneho života.

Výber lokality pre pristátie misie Mars 2020 prebiehal celkovo 5 rokov a do štúdie sa zapojili vedeckí pracovníci z celého sveta. Dokopy vybrali až 60 kandidátov – unikátne miesta, ktoré sa od seba líšili svojimi vlastnosťami.

Vedci vyberali miesto pristátia dlhé roky

Do finále však mohlo postúpiť len jedno. Konečnú lokalitu pre pristátie rovera vyberala NASA ešte aj v roku 2017, kedy sa počet vhodných kandidátov zúžil len na výber pár oblastí, medzi nimi Columbia Hills (malé kopce v kráteri Gusev – v ňom pristál aj rover Spirit ), kráter Jezero (bývalé jazero) a severovýchodný Syrtis (hranica medzi severnými nížinami a južnými pohoriami). Nakoniec bol ako miesto pristátia vybraný kráter Jezero.

Kľúčovými podmienkami pre výber najvhodnejšieho miesta pristátia bolo niekoľko bodov, podľa ktorých NASA vyhodnocovala všetkých kandidátov.

Základným predpokladom bolo, aby sa na danom mieste mohli vykonať všetky vedecké experimenty v misii Mars 2020, ktoré zahŕňajú geologické, astrobiologické výskumy, zber vzoriek a možnosť otestovania technológií pre prípravu na pristátie ľudí na Marse.

Kráter, ktorý bol kedysi plný vody

Kráter Jezero s priemerom 45 km sa môže pýšiť veľmi zaujímavou históriou, počas ktorej v ňom došlo k niekoľkým zásadným zmenám podmienok.

Toto miesto malo byť podľa NASA plné vody, ktorá sa v ňom mala nachádzať pred 3,5 miliardami rokov. V priebehu času sa však mala voda z krátera vytratiť a neskôr sa mal vodou opäť naplniť. Minimálne 2-krát v histórii tak malo dôjsť k takýmto veľkým zmenám.

Zobraziť celú galériu (5)
Orbitálne snímky zo spektrometra odhalili oblasti v kráteri Jezero so sedimentami a minerálmi. Zdroj: NASA

Nenechaj si ujsť
Kľúčové objavy sú na stole: Na Marse sme našli úplne nový plyn, vieme aj ako planéta stráca vodu

Podľa vedcov mali blízke riečne toky naplaviť do krátera ílovitý materiál z okolia. Vďaka množstvu vody počas minimálne 2 „vodnatých“ období krátera v ňom mohol podľa predpokladov existovať život aspoň v mikrobiálnej forme.

Vedcom potvrdili prítomnosť sedimentov a minerálov indikujúcich možný obsah vody dáta z orbitálneho pozorovania. A práve tieto pozostatky života sa NASA teraz vybrala hľadať v misii Mars 2020. Známky života z minulosti totiž môžu byť ukryté v sedimentoch krátera. Vedci ich chcú nájsť a odhaliť pomocou vzoriek, ktoré bude zbierať marťanský rover Perseverance.

Zobraziť celú galériu (5)
Miesta pristátia predošlých misií a roverov z NASA. Zdroj: NASA

Samotný kráter sa pritom nachádza severne neďaleko od rovníka planéty. Rover sa bude po pristátí nachádzať 3700 km od rovera Curiosity, ktorý na Marse pristál v roku 2012.

Presnú polohu vzhľadom k doterajším roverom a sondám od NASA na Marse detailne zobrazuje aj priložená grafika. V kráteri Jezero bude pre pristátie misie Mars 2020 vyhradená plocha o rozlohe 7,7 km x 6,6 km.

Nenechaj si ujsť
K Marsu dorazila ďalšia sonda. Čína je 6. krajinou, ktorej sa to podarilo

Vznik Jezera sa spája s dopadom obrovského meteoritu, ktorý po sebe nechal na planéte kráter o priemere až 1200 km. Neskôr do tejto oblasti dopadol ďalší, menší meteorit, ktorý do pôvodného krátera vytvoril práve kráter Jezero.

Rover Perseverance v ňom bude skúmať jednotlivé oblasti rozdelené do štvorcových oblastí, ktoré budú pomenované podľa národných parkov na Zemi s podobnými vlastnosťami.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú