Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Neustály tlak na znižovanie emisií sa dotýka snáď všetkých automobiliek. Podľa portálu Korea JoongAng Daily, Hyundai Motor Group záverom roka 2020 ukončil vývoj akýchkoľvek nových dieselových motorov.

V závislosti od viacerých zdrojov blízkych automobilke, najväčší juhokórejský výrobca už nebude vydávať nové naftové motory. Ich vývoj sa podľa dostupných informácií v druhej polovici minulého roka skončil, pričom automobilka využije aktuálne modely motorov a v rámci možností ich rokmi ešte mierne vynoví, avšak úplne nové už vyvíjať nebude.

Je cieľom kompletná elektrifikácia portfólia?

Nie je tajomstvom, že Hyundai Motor Group sa už nejakú dobu sústredí na zväčšovanie svojho podielu v segmente elektromobilov. Aj keď automobily značiek Hyundai a Kia, ktorá tiež patrí do koncernu, pomaly  začnú upúšťať od naftových agregátov, benzín bude stále jednou z priorít.

Benzínové agregáty sú totiž esenciálnou súčasťou hybridov, mild-hybridpv a plug-in hybridpv. Môžeme očakávať, že zdroje doteraz vynaložené na vývoj naftových alternatív sa presunú smerom k elektrifikácií, a teda konkrétne aj k benzínovým, ktoré sú rovnako ako dieselové neustále zužované stále prísnejšími normami.

Hyundai

V motoristickom svete však nejde o úplnú novinku, keďže koncern Hyundai len opakuje po vzore ďalších svetových automobiliek. Konkurencia rovnako pomalým tempom upúšťa od naftových agregátov a sústredí vývoj na alternatívy znižujúce emisie, keďže už v roku 2025 nastupuje opäť prísnejšia emisná norma Euro 7.

Takýmto príkladom je Volkswagen, ktorý aj napriek rôznym aféram s dieselovými motormi v posledných mesiacoch zabral práve v oblasti ekologických vozidiel. Ako sme prednedávnom informovali, nemecká automobilka minulý rok zvýšila predaje plnohodnotne elektrických vozidiel o 214 %.

Práve Volkswagen, jedna z najznámejších a najúspešnejších svetových automobiliek, ešte v roku 2018 sľúbila, že vývoj všetkých spaľovacích motorov ukonči po roku 2026. Podobný zámer, bez priblíženia míľnikov, prisľúbilo aj Volvo v roku 2017, ktoré podobne ako Hyundai plánuje upustiť od naftových motorov.

Ciele Hyundai Motor nie sú nesplniteľné. Automobilka plánuje do roku 2040 zabrať až 10 % podiel na všekých dodaných elektrických vozidlách.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú