Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

O elektromobiloch mnohí hovoria ako o budúcnosti osobnej dopravy, ktorá má na cestách nahradiť klasické spaľovacie motory. Slovensko sa pripojilo k ďalším európskym krajinám a svojim obyvateľom chcelo uľahčiť nákup vozidiel s alternatívnym pohonom a prispieť dotáciami. To, čo spočiatku vyzeralo ako dobrý plán, skončilo absolútnym fiaskom hneď po spustení registrácií. 

Elektromobilita sa na Slovensku postupne rozvíja, no počet elektrických áut stúpa na cestách len pomaly, podobne ako rozširovanie infraštruktúry nabíjacích staníc. Štát si však povedal, že ľudí treba v kúpe elektromobilov a plug-in hybridov podporiť. Dotované sú vozidlá kategórie M1 a N1, pričom na elektromobil môže záujemca dostať dotáciu 8 000 € a na plug-in hybrid 5 000 €. Výška dotácie je pritom vyššia ako v minulosti, kedy bol príspevok od štátu na kúpu nižší o 3 000 €, respektíve 2 000 € v druhom prípade.

Vo vláde sa pritom postarali, aby nedochádzalo k podvodom s dotáciami, a tak musí žiadateľ o dotáciu po jej schválení vlastniť vozidlo minimálne 2 roky.

Dlhé mesiace čakania po prvotnom oznámení o schválení finančnej podpory konečne mali priniesť svoje ovocie pred pár dňami, teda aspoň v to mnohí dúfali. Registrácia záujemcov bola spustená 11. decembra, kedy mohli ľudia začať s vypĺňaním formulárov na oficiálnom webe www.chcemelektromobil.sk. Ako to však na Slovensku býva, ani tento štátny projekt sa nezaobišiel bez problémov.

Hor sa do ďalšieho vypĺňania formulára!

Tentokrát ale nešlo len o malé nezrovnalosti, ale o veľký prešľap, kvôli ktorému museli byť registrácie odložené na 16. decembra a aj pôvodne registrovaní záujemcovia musia svoju žiadosť vypĺňať znova. Reparát sa tak týka každého, kto stihol úspešne formulár vyplniť, no kvôli údajnému hackerovi a chybe v systéme si tento jedinečný zážitok zopakuje znova v pondelok. Ministerstvo totiž došlo k ďalšiemu zásadnému rozhodnutiu, o ktorom informovalo v tlačovej správe.

„Po riadnom zvážení situácie dospelo MH SR k tomu, že technické podmienky úvodnej registrácie nedávali rovnaké šance väčšine uchádzačov, pretože boli podporované len niektoré verzie internetových prehliadačov. V záujme toho, aby podmienky boli absolútne férové pre všetkých uchádzačov, bude doterajšia registrácia anulovaná.

Aby to však bolo ešte zaujímavejšie, štát umožní registráciu iba v pracovných dňoch od 12:00 do 20:00. Vraj z bezpečnostných dôvodov. Dodávateľ totiž nezvládol nápor žiadateľov a už krátko po otvorení registrácie bol celý systém akosi nefunkčný. Celá situácia bola o to zložitejšia, že niektorým žiadateľom sa podarilo odoslať registračné formuláre, no potvrdzujúce maily označili nesprávne časy registrácie. A nápor bol naozaj veľký. Už po pár minútach bolo na stránke až  8 000 ľudí.

Rozpočet na dotácie je väčší o 1 milión eur. Stále je to však málo

Problém bol teda na svete. Ako „kompenzáciu“ však ministerstvo hospodárstva schválilo navýšenie dotácií o 1 milión eur a žiadatelia tak môžu čerpať z celkového rozpočtu až 6 miliónov eur. Aby mal každý ako tak rovnakú šancu, že sa mu nejaké euro ujde, padlo tiež rozhodnutie pre právnické osoby, ktoré budú môcť dostať dotáciu na maximálne 3 vozidlá. Samozrejme, cena jedného nesmie byť vyššia ako 50 000 € s DPH.

Z nového rozpočtu tak bude podľa správy možné udeliť dotáciu na 750 elektromobilov, respektíve na 1 200 plug-in hybridov. Záujem ľudí bol niekoľkonásobne väčší.

Zlou správou teda je, že sa dotácia neujde každému. V skutočnosti vyhrajú len tí najrýchlejší, ktorí vyplnia formulár v pondelok medzi prvými, pokiaľ sa znova neodohrá žiaden „hackerský útok“ a dodávateľa IT systému opäť neprekvapí veľký záujem ľudí.

Ďalšie články

Štát podporí nákupy elektromobilov a plug-in hybridov
Ministerstvo oficiálne potvrdilo kľúčové detaily nových dotácií. Podporovaná je aj Tesla
Máš pri nových dotáciách nejasnosti?
Toto sú odpovede na najčastejšie otázky k novým dotáciám na Slovensku
Keď nejde všetko podľa očakávaní
Slováci zúria, prvá registrácia na dotácie pre elektromobily bola jedno veľké faux pas
Problémy mal spôsobiť aj údajný hacker
Katastrofálna štátna dotácia na elektromobily: Zatiaľ zrušili registrácie, o hackerovi je ticho a pridali radšej ďalší milión

Stredajšie otvorenie registrácie pre žiadateľov o dotácie sa teda zapísalo do histórie ako jeden z ďalších nevydarených projektov, ktoré, ako to už na Slovensku býva, nedopadli podľa predstáv. Napriek tomu sa štát nevzdáva a ľuďom dáva druhú šancu. Dúfajme len, že nebude musieť kvôli podobným problémom termín registrácie opäť odložiť na neskôr.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú