Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Streamovacie aplikácie hudby sa stali každodennou súčasťou nášho života a v pohodlí domova, či pri ceste autobusom si vieme spríjemniť čas svojimi obľúbenými pesničkami. Mimo dosahu Wi-Fi sietí je však potrebné zapnúť mobilné dáta a ukrojiť si tak z mesačného balíka dát, no ktorá z najpopulárnejších streamovacích aplikácií ich spotrebuje najviac? Zisťovali sme, koľko mobilných dát bude potrebovať YouTube Music, Apple Music a Spotify pri prehrávaní hudby v tej najvyššej kvalite.

Slovenskí operátori majú vo svojej ponuke rôzne dátové balíčky pre najnáročnejších, ale aj nenáročných používateľov, ktorí pripojenie k internetu nevyužívajú príliš často a postačí im aj zopár stoviek megabajtov na občasné odpísanie na správy či prezeranie webov. Pokiaľ však má zákazník menej dát, mal by si dať pozor na ich spotrebu a obzvlášť pri streamovacích aplikáciách, ktoré dokážu zhltnúť v niektorých prípadoch poriadnu porciu dát.

Ktorá streamovacia aplikácia hudby je najväčším žrútom dát?

Pravdaže, je rozdiel, či pozeráš na dátach filmy, videá na YouTube, alebo počúvaš hudbu. Výsledná spotreba závisí aj od kvality a dĺžky používania streamovacích aplikácií. My sme si pre teba pripravili porovnanie spotreby u najpopulárnejších streamovacích aplikácií hudby, ktoré sme na smartfóne s iOS používali počas 1 hodiny a muziku prehrávali v najvyššej dostupnej kvalite. Najprv si však poďme povedať niečo o samotnej kvalite prehrávania v Spotify, YouTube Music a Apple Music.

Zobraziť celú galériu (4)
Pixabay (Úprava redakcie)

Nenechaj si ujsť
YouTube má pre Slovákov priameho konkurenta Spotify a Apple Music. Mali by ľudia meniť predplatné?

V prípade Spotify má používateľ na výber hneď 3 stupne kvality prehrávania hudby. Okrem automatickej voľby, ktorá prispôsobuje kvalitu aktuálnemu internetovému pripojeniu, si môžeme vybrať aj Nízku, Normálnu, Vysokú a Veľmi vysokú kvalitu (iba pre predplatiteľov) streamovania. Bitrate jednotlivých možností nájdeš v priloženej tabuľke.

Apple Music určuje kvalitu hudby automaticky podľa kvality internetového pripojenia, no v Nastaveniach nájdeš možnosť ako mať vždy dostupnú najvyššiu kvalitu. Podobný spôsob ako v Spotify nájdeme aj pri YouTube Music, kde si môžeme vybrať z 3 úrovní kvality zvuku: Nízkej, Normálnej a Vysokej.

[supsystic-tables id=40]

 

Spomedzi všetkých aplikácií pri prehrávaní hudby o najvyššej dostupnej kvalite počas 1 hodiny spotrebovala najviac dát aplikácia Apple Music, ktorá potrebovala celkovo až 358 MB. Treba však spomenúť, že v prípade YouTube Music sú pri prehrávaní dostupné aj videoklipy, ktoré môžu spotrebovať ešte viac mobilných dát. Počas nášho testu však bola táto možnosť vypnutá a streamovanie bolo nastavené iba na prehrávanie hudby.

[supsystic-tables id=41]

 

Pokiaľ teda aj ty rád chodíš často so slúchadlami v ušiach a spoliehaš sa na mobilný internet, musíš byť pri spotrebe dát obozretný, aby sa dátový balík neminul hneď počas prvých dní od začiatku platnosti. Výhodnejšie bude nastaviť si priemernú kvalitu prehrávania, ktorá spotrebuje menej dát a ponúkne stále kvalitnú hudbu. Ako si na tom so spotrebou dát ty? Koľko dokážeš mesačne minúť v streamovacích aplikáciách?

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú