Výročná schôdza akcionárov Tesly nám okrem „úsmevných“ momentov toho, ako chce Elon Musk zostrojiť auto, ktoré sa mení na ponorku, priniesla aj odpovede na niektoré dôležitejšie otázky. Jednou z nich je aj vývoj tretej generácie ich solárnej strešnej krytiny.

Elon Musk na tomto stretnutí jednoznačne povedal, že nová generácia solárnej strechy od Tesly bude lacnejšia a efektívnejšia, ako tie predchádzajúce, píše portál Interesting Engineering. Taktiež sa vyjadril k tomu, prečo je uvedenie novej generácie strechy na trh také oneskorené. Podľa jeho slov je veľmi ťažké vytvoriť dobre vyzerajúcu, lacnú a hlavne funkčnú strešnú krytinu, ktorá navyše dokáže vyrábať elektrinu minimálne 30 rokov.

Cena porovnateľná s bežnou krytinou

Zatiaľ čo prvé dve generácie solárnej strechy boli veľmi drahé a v podstate nepredajné, tretia generácia má byť podľa Muskových slov cenovo zrovnateľná s klasickou prémiovejšou škridlou. Navyše táto strecha dokáže do budúcna ušetriť tisícky eur na účtoch za elektrinu. Na portáli Electrek sa objavilo celkom zaujímavé porovnanie staršej generácie solárnej strechy od Tesly a klasickej strechy, na ktorej sú namontované solárne panely.

Nenechaj si ujsť
Tesla odhalila novú generáciu solárnych panelov. Strechy domov budú elegantnejšie ako kedykoľvek predtým

Aj keď samostatná obyčajná krytina je v porovnaní s tou od Tesly staršej generácie takmer o polovicu lacnejšia, pri namontovaní solárnych panelov, ktoré dokážu vyrobiť rovnaké množstvo energie, sa cena celej strechy navýši zhruba o 2000 €. Druhou vecou je vzhľad domu, ktorý pri použití krytiny od Tesly vyzerá omnoho lepšie. Z toho jednoducho vychádza, že ak človek nechce byť závislý na energii z verejnej siete, stále sa mu viac oplatí variant Tesly, ako bežnejšie dostupné riešenia v podobe solárnych panelov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú