Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nedávne udalosti opäť vyhrotili napätú situáciu medzi USA a Čínou, ktorej americký prezident kvôli obchodným praktikám príliš nedôveruje. Svoje rozhorčenie vyjadril aj v niekoľkých príspevkoch na Twitteri. Donald Trump spochybňuje aj fungovanie najväčších sociálnych sietí, ktoré majú preveriť federálne antimonopolné úrady a orgány činné v trestnom konaní.

Za posledné mesiace vyslovil prezident USA mnoho kritiky na adresu tých najväčších technologických spoločnosti. Jeho terčom sa stal Amazon a Apple, ku ktorým sa teraz pridáva Google, ale aj populárne sociálne siete známe po celom svete. Donald Trump chce začať s vyšetrovaním, ktoré má odhaliť či niektorá z týchto spoločností nejednala svojim konaním v rozpore s antimonopolnými zákonmi a nebola politicky predpojatá.

Trump si zobral na mušku najväčšie sociálne siete a technologické spoločnosti

Aktuálne jednanie amerického prezidenta jednoznačne dokazuje nedôveru voči obchodu v Číne, na ktorú majú čoskoro čakať vysoké sankcie. Daň na čínsky tovar vo výške 25 % výrazne ovplyvní dianie nielen v obchodnej sfére, ale bude mať značný dopad aj na najväčších technologických gigantov. Apple sa voči rozhodnutiu Donalda Trumpa odvolal, no ten spoločnosti zaslal odpoveď prostredníctvom tweetu, v ktorom odporúča, aby presunula svoje továrne na americkú pôdu, čím sa vyhne pripravovaným sankciám.

Zobraziť celú galériu (0)
Americký prezident Donald Trump, Flickr/Gage Skidmore

Nenechaj si ujsť
Trumpov nápad sa stáva realitou. USA začínajú budovať ‚‚Vesmírne vojenské sily’’

Obdobným spôsobom Trump „zaútočil“ aj na Amazon, ktorý mal mať podľa neho dohodu s americkou poštou, no tieto tvrdenia sa ukázali ako nepravdivé. Svoje pochybnosti však vyjadril aj voči Twitteru. Táto sociálna sieť, na ktorej on sám rád a často uverejňuje príspevky, má brániť šíreniu názorov konzervatívcov.

Rovnaké tvrdenia vyslovil aj proti Facebooku. Trumpovým terčom sa stal aj Google, ktorý mal mať proti nemu vyvinutý špeciálny vyhľadávací nástroj, čo spoločnosť neskôr poprela. Napriek tomu sa americký prezident rozhodol vyrukovať s príkazom, ktorý by spustil veľké vyšetrovanie federálnymi antimonopolnými úradmi a orgánmi činnými v trestnom konaní.

K spusteniu vyšetrovania veľa nechýba

V príkaze podľa portálu Bloomberg, ktorý mal možnosť nazrieť do jeho obsahu, nie sú konkrétne spomínané žiadne vybrané spoločnosti. Toto rozhodnutie má obsahovať iba všeobecný príkaz na preverenie veľkých online platforiem federálnymi agentúrami. Sociálne siete majú hrať dôležitú úlohu v americkej spoločnosti a teda je podstatné, aby boli americkí občania chránení pred porušovaním antimonopolných zákonov týmito gigantmi.

Sociálne médiá totálne diskriminujú hlasy republikánov a konzervatívcov. Hovoriac jasne a zreteľne za Trumpovú administráciu, nedovolíme, aby sa to stalo.“ – Donald Trump, prezident USA.

Alphabet spoločnosti Google, Facebook, ale aj Twitter tak čakajú na vývoj celej situácie, ktorá by mohla v USA spustiť veľké vyšetrovanie. K jeho začatiu pritom chýba už len Trumpov podpis. Mnohé spoločnosti však zamietli politickú predpojatosť, ktorou by ovplyvňovali názory verejnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú