Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Priekopníkom vo svete elektromobilov je už dlhé roky americká Tesla, ktorá má na konte niekoľko skvelých modelov. Jedným z tých najlepších je však Model X, ktorý sa teraz dostal aj do pozornosti kanadskej polície v Ontariu. Počas autosalónu v Toronte bol odhalený Model X v policajnom prestrojení, no policajný zbor ho do služby tak skoro nenasadí. 

Elektromobily si počas uplynulých rokov získali pozornosť celého sveta a podľa mnohých predstavujú budúcnosť dopravy. S produkciou týchto ekologických vozidiel začali aj renomované automobilky, no pred niekoľkými rokmi všetkých predbehla Tesla. Postupom času sa táto spoločnosť vypracovala na popredného výrobcu elektromobilov, ktoré sú stále žiadanejšie nielen medzi bežnými zákazníkmi.

Tesla Model X v službách kanadskej polície

Polícia ontárijskej provincie by totiž rada pri svojej službe využívala elektrické SUV známe ako Model X, ktoré malo premiéru ešte pred 2 rokmi. Počas autosalónu Canadian International Autoshow tak seržant Kerry Schmidt odhalil prototyp tohto elektromobilu v policajných farbách, pričom mu nechýba ani tradičná policajná výbava so sirénami. Nejde však len o hocijaký model, ale rovno o verziu P90D, ktorá sa vyznačuje lepšou výbavou a vlastnosťami. Čierne farebné prevedenie s bielymi dverami vodiča a spolujazdca tak spolu s policajnými symbolmi ukazujú Model X v novom svetle.

Onedlho totiž toto SUV-čko nemusí byť vnímané len ako elektromobil pre rodiny a zámožnejších zákazníkov. Oddelenie kanadskej polície v Ontáriu by ju postupom času totiž chcelo bežne využívať. Zatiaľ sa však takto upravený Model X nepodrobil prísnym testom, ktoré musia policajné vozy spĺňať.

Seržant Schmidt ale prezradil, že sa o nejaký čas môžu rozbehnúť rokovania so samotným výrobcom, ktorý by sa mal o výrobu policajného Modelu X postarať. Tento kúsok je totiž iba „priateľským darom“, no už teraz prezrádza, ako bude vyzerať budúcnosť polície v Ontáriu. Nasadenie elektromobilov v policajných zložkách sa začína stávať čoraz častejším javom. Polícia v Los Angeles totiž už pred nejakým časom zakúpila 288 elektromobilov, pričom 100 z nich pochádza z dielne nemeckého BMW.

Nenechaj si ujsť
Výrobca slávnych zbraní AK-47 postavil elektrické motocykle pre armádu a políciu v Rusku

Neskôr sa však ukázalo, že maličký model i3 nespĺňa náročné požiadavky na dojazd, a tak ostali tieto elektromobily takmer nevyužité. Práve dĺžka dojazdu na jedno nabitie batérií je výrazným problémom, ktorý stále trápi mnohé modely. Tesla ale zákazníkom ponúka jednú z najdlhších výdrží batérií svojich elektromobilov. Je to však práve Model X, ktorý môže spĺňať nároky kanadskej polície a tá ho tak už onedlho môže privítať vo svojom vozovom parku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú