Rusko dosiahlo dohodu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) ohľadom spoločnej misie zameranej na výskum Venuše. Uviedol to riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin, ktorého slová v nedeľu citovala agentúra DPA.

„Dohodli sme sa s Američanmi na spoločnej misii na Venušu,“ uviedol Rogozin s tým, že spoločná misia je pre obe strany výhodnejšia z technického i ekonomického hľadiska. „Problémy sa ľahšie riešia spoločne za pomoci talentu našich vedcov,“ uviedol Rogozin.

Šéf ruskej vesmírnej agentúry však nešpecifikoval časové obdobie, počas ktorého by mohlo prísť k spusteniu tejto misie. Rusko má pritom ešte vďaka Sovietskemu zväzu s Venušou množstvo skúseností, aj keď bol program Venera poznačený množstvom pádov (doslova).

Venuša je najbližším planetárnym susedom Zeme. Je podobne veľká ako naša planéta, avšak jej atmosféru tvorí takmer výlučne oxid uhličitý a je považovaná za najteplejšiu planétu v slnečnej sústave. NASA sa rozhodla k nej poslať po vyše 30 rokoch sondy DaVinci+ a Veritas, ktoré poletia do kozmu koncom tohto desaťročia.

Rusko oznámilo, že sa chystá zorganizovať misiu na Venušu ešte vlani. Ako predbežný časový rámec spustenia tejto misie vtedy uviedlo obdobie medzi rokmi 2027 a 2029. Okrem Ruska a USA prednedávnom ohlásili svoj zámer na preskúmanie tejto našej susednej planéty aj Spojené arabské emiráty.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú