Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Indická vesmírna agentúra ISRO sa pokúsila o vynesenie satelitu EOS-03 na geostacionárnu obežnú dráhu Zeme. Raketa GSLV (Geostationary Satellite Launch Vehicle) odštartovala dnes v noci, 12. augusta o 00:13 nášho času a veľkého nadšenia sa vedci a inžinieri nedočkali, informuje ISRO.

K zlyhaniu došlo po oddelení tretieho stupňa, ktorého motor CE-7.5 nedokázal zo zatiaľ neznámych príčin naštartovať. ISRO tak stratila špičkový satelit, ktorý mal po dobu minimálne 10 rokov monitorovať Zem, prírodné katastrofy a pomáhať v poľnohospodárstve či lesníctve.

ISRO

Táto misia tak narušila reťaz 14 úspešných letov ISRO. Indická raketa predtým naposledy zlyhala v roku 2017, jednalo sa však o stroj PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle). V tomto prípade išlo o úplne prvé zlyhanie rakety PSLV za dvadsať rokov, píše SPACE.

Prvý stupeň rakety GSLV funguje trochu inak, než je obvyklé. Kým centrálny stupeň, podľa ISRO, poháňa motor na pevné palivo s ťahom 4 700 kN, štyri prídavné motory používajú kvapalné palivo a každý z nich vyvíja ťah 680 kN.

Zlyhania sú, bohužiaľ, súčasťou letov do vesmíru a nevyhne sa im ani India, ktorá má jeden z najpokrokovejších vesmírnych programov na svete. Nevyhla sa mu ani v prípade svojej lunárnej misie, kedy ich sonda havarovala na povrchu Mesiaca. ISRO odvtedy ohlásila novú lunárnu misiu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú