Google pred niekoľkými dňami na oficiálnom blogu informoval o nadchádzajúcej aktualizácii aplikácie Mapy s cieľom informovania používateľov o regiónoch s výskytom Covid-19.

Ako upozorňuje v správe, služba sa postupne rozrastá do všetkých 220 krajín, ktoré podporujú aplikáciu Google Mapy. Informácie o epidemickej situácii krajín v prostredí obľúbenej navigačnej aplikácie sú dostupné už aj na Slovensku.

Funkciu nájdeš pod ikonou v pravom hornom rohu, kde medzi ostatnými typmi máp nájdeš aj sekciu „COVID-19: informácie“. Po jej zapnutí sa automaticky zmení farebná škála mapy reprezentujúca počty nakazených v danej oblasti.

Na škodu je, že Slovensko nie je rozdelené na jednotlivé regióny, ako tomu je v prípade susedného Poľska či Ukrajiny.

Údaje sú tak interpretované číslicou predstavujúcou počty nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov spriemerovaných za posledných 7 dní. Aplikácia zohľadňuje údaje z Wikipédie, The New York Times, univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU CSSE) a od mestského združenia Veľkého Bombaja (MCGM).

Jednotlivé farebné značenie reprezentuje:

  • sivá: menej ako 1 prípad
  • žltá: 1 až 10 prípadov
  • oranžová: 10 až 20 prípadov
  • tmavooranžová: 20 až 30 prípadov
  • červená: 30 až 40 prípadov
  • tmavočervená: viac ako 40 prípadov

Ako môžeme vidieť, pri Slovensku nám svieti momentálne číslica 5.7, vedľa ktorej nájdeme aj informácie o tom, či počty majú klesajúci alebo naopak rastúci trend. To, či sa v blízkej dobe dočkáme rozdelenia Slovenska na regióny, zatiaľ potvrdiť nevieme.

Zdroj: Support Google, Blog Google

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú