V tomto texte boli použité materiály TASR.

Minulý rok priniesol na slovenskom trhu s elektrinou pozoruhodný fenomén – obchodníci mohli kupovať elektrinu za záporné ceny, čo znamená, že namiesto platenia za dodávky energie im bolo naopak zaplatené. Tento jav bol spôsobený výrazným zvýšením výroby elektriny z veterných a fotovoltických elektrární, uviedla v pondelok Slovenská asociácia udržateľnej energetiky (SAPI).

Na Slovensku došlo k nákupu elektriny za záporné ceny až 90-krát, čo je v porovnaní s inými krajinami EÚ relatívne nízky počet. Napríklad vo Fínsku sa to stalo 481-krát, v Nemecku 300-krát a v susednej Českej republike 131-krát.

„Všetko sú to krajiny, ktoré sú vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie (OZE) pred nami, a Česká republika napríklad aj v oblasti výstavby veterných elektrární významne zjednodušila ich povoľovanie,“ priblížil člen výkonného výboru SAPI Ján Lacko.

V Nemecku bola dokonca produkcia elektriny z OZE dočasne obmedzená, pretože ponuka presahovala dopyt. Takto vyrobená lacná a dostupná energia by mala tlačiť na znižovanie celkových cien elektriny v Európe. Podiel elektriny vyrobenej z OZE sa v EÚ minulý rok zvýšil na 45 %, a to hlavne vďaka rozvoju fotovoltických a veterných elektrární.

Slovensko však stále zaostáva vo využívaní potenciálu veterných elektrární. „V prípade Slovenska je najväčší nevyužitý potenciál stále vo veternej energetike, keďže tu stále máme iba päť veterných elektrární. Zatiaľ sa bohužiaľ od minulého roka, kedy vláda prijala záväzok zrýchliť a zjednodušiť povoľovacie procesy, prakticky žiadne z bariér neodstránili,“ upozornil Lacko.

Odborníci upozorňujú, že pre maximálne využitie zelenej transformácie európskej energetiky musia byť rozvojové kapacity siete na Slovensku plánované transparentne a dlhodobo. Ak sa to nepodarí, slovenské domácnosti a firmy nemusia vyťažiť maximum zo súčasných priaznivých podmienok pre obnoviteľné zdroje energie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú