V tomto texte boli použité materiály TASR.

Ruské vojenské sily začali od minulého roka využívať nový dron Garpija-A1 (známe aj ako Harpya), ktoré je vybavené čínskymi motormi. Informácie o tom priniesla agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje z európskej spravodajskej služby a výrobné dokumenty.

Podľa týchto zdrojov bolo od júla 2023 do júla 2024 naplánované vyrobenie viac ako 2 500 týchto dronov v závode IEMZ Kupol, ktorý patrí do štátneho zbrojárskeho giganta Almaz-Antej.

Dron Garpija-A1 má vzletovú hmotnosť menej ako 300 kilogramov a je schopný dosiahnuť dolet až 1 500 kilometrov. Tento bezpilotný prostriedok je v mnohom podobný iránskym dronom Šáhid-136, ktoré Rusko už vo veľkom využíva v bojoch na Ukrajine. Podľa správy má však Garpija-A1 niekoľko technických odlišností, vrátane špecifického stabilizátora a motorov Limbach L-550 E, ktoré sa vyrábajú v Číne.

Zatiaľ čo ruské ministerstvo obrany a koncern Almaz-Antej neodpovedali na žiadosti o vyjadrenie, Čína prostredníctvom svojho ministerstva zahraničných vecí uviedla, že prísne kontroluje export technológií, ktoré môžu byť použité na vojenské účely.

Správa o použití čínskej technológie v ruskom vojenskom vybavení prichádza v čase, keď NATO a jeho spojenci vyvíjajú tlak na Peking, aby zastavil podporu Moskvy v konflikte s Ukrajinou. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg nedávno vyzval Čínu, aby sa dištancovala od ruskej vojenskej agresie, pričom označil čínsku podporu za dôležitý faktor predlžovania vojny.

Nasadenie dronov Garpija-A1 by mohlo predstavovať významný krok v stratégii ruských síl, pričom využitie čínskych komponentov môže zvýšiť tlak na medzinárodné vzťahy medzi západnými krajinami, Ruskom a Čínou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú