Populárne online trhovisko AliExpress čelí ako vôbec prvá platforma svojho druhu vyšetrovaniu zo strany Európskej únie kvôli Aktu o digitálnych službách (DSA). Ako upozorňuje portál TechCrunch, AliExpress je podozrivý z porušovania pravidiel DSA a to z hľadiska manažmentu predchádzania rizikám, moderovaním obsahu a ďalším problémom.

Získal si prvenstvo

AliExpress nie je prvou veľkou platformou, ktorá čelí vyšetrovaniu kvôli DSA. Podobne je na tom aj čínsky TikTok či americký X, pôvodne známy ako Twitter. Obe tieto vyšetrovania pokračujú. AliExpress je ale prvým online trhoviskom, ktoré sa dočkalo takéhoto vyšetrovania a nemusí byť ani posledné, keďže sú často kritizované aj iné čínske online trhoviská.

Okrem spomínaných pravidiel má byť toto online trhovisko, ktoré je zo strany EÚ kategorizované ako veľmi veľká online platforma (VLOP), má porušovať aj pravidlá týkajúce sa sledovateľnosti obchodníkov a prístupu dát pre výskumníkov. Platformám hrozia za takéto porušenia mastné pokuty, avšak chyby je možné napraviť a požadované normy spĺňať.

Väčšina problémov, ktoré sa v spojitosti s týmto online trhoviskom v minulosti spájali, sa týkala najmä podvodných produktov, ktoré na nej boli ponúkané. Jedným z nich bolo koncom minulého roka obrovské dátové úložisko s kapacitou 4 TB len za 40 €. Pochopiteľne však išlo o podfuk a používateľ miesto toho dostal reálnu kapacitu na úrovni len asi 100 GB, po ktorých klesla rýchlosť zapisovania na prakticky nepoužiteľné hodnoty.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú