Na populárnom online obchode AliExpress sa objavil ďalší podvodný inzerát, ktorý tentoraz sľubuje obrovské dátové úložisko s kapacitou 4 TB len za 40 €, upozorňuje Živě.cz. Falošné úložiská nie sú žiadnou novinkou, v tomto prípade ide však o skutočnú katastrofu v podobe hardvéru, ktorý predajca označuje ako „Samsungu 980 EVO“.

Tragický rýchlosť

Samsung však v skutočnosti takéto SSD nepredáva a na výber má len klasické 980, 980 PRO a 980 PRO so zabudovaným chladením. Kapacita 4 TB len za 40 eur je napriek tomu lákavá a môže ľudí presvedčiť o tom, že to za pokus stojí – bežne totiž takéto úložiská stoja niekoľko stoviek eur.

Ako ale na vlastnej koži okúsil youtuber der8auer EN, toto falošné SSD nie je ani zďaleka hodné ani len 40 eur, za ktoré je na AliExpresse predávané. Dobrou správou je, že má úložisko skutočne veľkosť približne 4 TB.

Ukázalo sa však, že po zaplnení 100 GB klesne rýchlosť čítania dát len na 37 MB za sekundu, vysvetľuje Techspot. Čítanie celého úložiska by touto rýchlosťou trvalo celý deň, oveľa horšie je na tom však zápis dát. V tomto prípade totiž klesá rýchlosť na úbohých 0,84 MB za sekundu, čo je v modernej dobe prakticky nepoužiteľné.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú