Za posledné mesiace narobila najväčšia sociálna sieť vo svete poriadny rozruch kvôli kauzám, ktoré na ňu vôbec nevrhajú dobré svetlo. Práve naopak, únik údajov a ostatné prešľapy spoločnosti spôsobili, že jej ľudia už neveria ako kedysi a viacerí začali s odstraňovaním svoj kont. Facebook umožňuje používateľovi dočasne deaktivovať svoj účet, alebo ho natrvalo vymazať, čím sa každý vytratí zo serverov spoločnosti.

Na jar tohto roka odhalil Facebook svoju „temnú“ stránku, ktorú pred verejnosťou skrýval pokiaľ sa dalo. V apríli však vysvitlo ako spoločnosť narábala s údajmi desiatok miliónov používateľov, ktoré predávala tretej strane bez vedomia ľudí. Kvôli ziskom z reklamy si tak Facebook poriadne pošramotil povesť, ktorú sa mu už len tak nepodarí dostať do pôvodného stavu. K tomu všetkému sa ešte predtým pridali aj správy o ovplyvňovaní volieb v USA a referenda o Brexite. V posledných rokoch nám tak najväčšia sociálna sieť sveta dala najavo, že nikto nemá také súkromie ako by si prial.

Výsledkom konania spoločnosti bolo, že si svoj účet na jej serveroch zrušili mnohí používatelia a medzi nimi aj významné osobnosti. Niet sa čo diviť, keď Facebook zasahuje do nášho súkromia čoraz viac. Najnovšie správy dokonca hovoria o analyzovaní sociálneho prostredia používateľov, ktorí budú zrejme čoskoro sledovaní umelou inteligenciou a tá bude vyhodnocovať okruh blízkych a rodiny ľudí. Odstránenie účtu je tak pre mnohých jediným riešením ako sa vyhnúť zásahu do súkromia.

Existujú dve riešenia: Dočasné ukrytie profilu, alebo jeho trvalé odstránenie.

Pri deaktivácii profilu si Facebook aj naďalej ponechá všetky informácie, fotografie, videá, statusy či kontakty používateľa. Jeho účet zmizne z očí ostatných do doby, pokým sa znova neprihlási a nebudú ho môcť vidieť ani priatelia. Táto možnosť je však ideálnou pre toho, kto sa plánuje na Facebook v budúcnosti opäť vrátiť.

Používateľ, ktorý chce s touto sociálnou sieťou skončiť nadobro, môže vymazať všetky spomínané dáta a celý svoj profil okrem správ poslaných v Messengeri. Facebook poskytne každému 90 dní na rozmyslenie. Po uplynutí tejto doby bude účet natrvalo vymazaný.

Pred odstránením účtu je dobré stiahnuť si svoje údaje.

Zobraziť celú galériu (4)
Screenshot/Facebook

Nenechaj si ujsť
Facebook odhlalil kompletne nový Messenger. Dizajnom a funkciami sa vrátil k svojmu pôvodnému poslaniu

Facebook dôkladne zhromažďuje informácie o každom z nás. Prezrieť si všetko, čo o tebe spoločnosť nazhromaždila nie je až tak zložité ako sa môže zdať. Stačí prejsť do Nastavení, kde je táto možnosť uložená pod záložkou „Vaše informácie na Facebooku“.

Zobraziť celú galériu (4)
Screenshot/Facebook

Po kliknutí na „Stiahnutie svojich informácií“ si môže každý vytvoriť súbor so všetkými svojimi doterajšími dátami na tejto sociálnej sieti. Tá následne zhromaždí všetky údaje do súboru, ktorý si môže používateľ stiahnuť. Priprav si však dostatok miesta, pretože táto položka môže mať aj niekoľko gigabajtov.

A takto si môže používateľ nadobro vymazať facebookový profil.

Po uložení osobných údajov je možné prejsť k trvalému odstráneniu účtu. Túto možnosť nájdeme v Nastaveniach pod rovnakou záložkou, kde sa nachádza „Odstránenie svojho účtu a informácií“.

Zobraziť celú galériu (4)
Screenshot/Facebook

Práve tu môžeme vymazať svoj profil kliknutím na „Odstrániť účet“, alebo v prípade dočasného ukrytia účtu na „Deaktivovať účet“. Rozhodnutie je tak individuálne, no po vymazaní profilu a uplynutí 90 dní sa už k svojim informáciám nikto nedostane.

Zobraziť celú galériu (4)
Screenshot/Facebook

Nenechaj si ujsť
Facebook má na krku ďalší škandál s poskytovaním údajov. Veselo využíva naše telefónne čísla

Cesta k zmiznutiu z najväčšej sociálnej siete nie je teda vôbec zložitá a ostáva tak len na používateľovi, ktorú ponúkanú možnosť si vyberie. Vzhľadom na stále znepokojujúcejšie správy o zásahu do súkromia ľudí je pravdepodobné, že trvalé odstránenie profilu využije v budúcnosti oveľa viac ľudí.

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie informácie zo sveta technológií

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.

Aplikácie