Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.


Technologický svet a najmä zarytí priaznivci áut v napätí sledujú, kam sa ich vývoj pohne o niekoľko rokov. Už dnes sme svedkami vývoja elektrických áut na batériový, ale aj vodíkový pohon.

Výkonní riaditelia automobiliek v tom ale už majú viac-menej jasno. Tí totiž dávajú omnoho väčšiu šancu autám s vodíkovými palivovými článkami. Takýto názor v globálnom prieskume vyjadrilo až 78 % exekutívy. Problém vraj tkvie vo vytvorení prijateľnej infraštruktúry nabíjacích staníc, kvôli ktorej si až 62 % respondentov myslí, že elektrické autá čaká neúspech.

Rýchlejšie tankovanie
vodíkové autá

zdroj fotografie: Toyota

Nenechaj si ujsť
Na Tesla Model S za dva roky prešli 480 000 kilometrov. Ušetrili niekoľko tisíc eur na údržbe a palive

Podľa prieskumu vzišlo, že exekutíva má takýto názor z toho dôvodu, že vodíkové autá sa dajú neporovnateľne rýchlejšie natankovať. Kým vodíkové auto sa dá natankovať tak rýchlo ako bežné autá na čerpacej stanici, nabíjanie batérií áut čo i len 25-35 minút sa zdá byť pre nich neprijateľné. Elektromobily pritom mali vstúpiť do mysli verejnosti iba kvôli škandálom s emisiami.

Bude to komplikovanejšie
vodíkové autá

zdroj fotografie: BMW

Aj napriek tomu sú ale podľa štúdie tento rok top trendom autá na batérie, a to najmä vďaka konektivite a digitalizácii. Vodíkové autá skončili na treťom mieste a hybridné elektrické autá zas na štvrtom mieste. Investícia do rýchlonabíjania síce má trh s batériovými autami stabilizovať, no na vodíkové to vraj nemusí stačiť. Budovanie vodíkovej infraštruktúry na čerpacích staniciach bude dokonca komplikovanejšie a drahšie ako pri nabíjacích staniciach.

Získanie vodíka do skladovacích nádrží tiež predstavuje veľkú výzvu. Bude totiž potrebné budovanie potrubí a dodávanie paliva nákladnými vozidlami s tlakovými zásobníkmi. Naproti tomu, náklady na nabíjacie stanice neustále klesajú. Vodíkových staníc je zatiaľ veľmi málo a ich budovanie sa realizuje prevažne v Kalifornii. Neskôr však budú pribúdať aj v Európe, USA a Japonsku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú