Kia pripravuje nový elektromobil s názvom EV2, ktorý bude najmenším modelom v jej elektrickej ponuke. Tento kompaktný crossover by mal zaujať cenou okolo 30 000 eur, čo z neho robí jeden z najdostupnejších elektromobilov značky. Uvedenie na trh je plánované na rok 2025 a očakáva sa, že EV2 bude postavený na platforme E-GMP, ktorá je vyvinutá špeciálne pre elektrické vozidlá.

Platforma umožňuje efektívne využitie priestoru a vylepšený dojazd. Predpokladá sa, že EV2 dosiahne dojazd do 400 kilometrov, čo ho robí ideálnym pre mestskú aj medzimestskú dopravu. Zároveň sa hovorí o dostupnom rýchlo nabíjaní, ktoré by zabezpečilo „natlačenie“ batérií z 10% na 80% za približne 30 minút.

Ak zájdeme v predpokladoch ešte ďalej, a zoberieme si informácie o „sesterskom“ modeli Hyundai INSTER, môžeme očakávať možnosť výberu medzi 2 verziami s odlišnou kapacitou batérií – 42 kWh a 49 kWh. Obe by mali poháňať len 1 elektromotor s pohonom 1 nápravy (4×2). Elektrická novinka od Hyundai-u má pri verzii s väčšou kapacitou batérii dojazd 355 elektrických kilometrov a priemernú spotrebu 15,3 kWh/100 km.

Dizajn modelu bude pravdepodobne čerpať inšpiráciu z väčších súrodencov, akými sú Kia EV6 a EV9, s dôrazom na moderné a minimalistické prvky. Interiér by mal byť vybavený modernými technológiami a praktickým usporiadaním priestoru, čo by malo osloviť vodičov, ktorí hľadajú elektromobil s dostatočnou funkčnosťou a pohodlím.

Chýbať mi nemala najnovšia generácia infotainmentu s operačným systémom, ktorý Kia označuje ako Connected Car Navigation Cocpit (ccNC). Môžeme predpokladať, že pôjde o združenú dvojicu displejov s uhlopriečkami 12,3″, ktoré sa budú aktualizovať v čase pomocou OTA (over-the-air) technológiou.  Na tému upozornil portál Electrek.

Kia

Kia EV6 GT je športiak za cenu bežného auta

Výroba EV2 na Slovensku: kľúčový krok pre elektromobilitu

Zaujímavou novinkou je, že neoficiálne informácie potvrdzujú, že výroba Kia EV2 bude prebiehať na Slovensku. Túto informáciu pre redakciu FonTech.sk potvrdil aj nemenovaný zdroj.

Kia už v súčasnosti prevádzkuje svoj výrobný závod v Tepličke nad Váhom, kde ročne vyprodukuje približne 350 000 vozidiel. Tento závod zamestnáva viac ako 4 000 ľudí, čím patrí medzi významných zamestnávateľov v regióne. Hoci je výroba tohto nového elektromobilu potvrdená, stále nie je jasné, kedy presne bude výroba spustená.

Tento krok znamená pre Slovensko ďalší dôležitý míľnik v oblasti elektromobility a automobilového priemyslu. Kia EV2 má potenciál osloviť široké spektrum zákazníkov, najmä tých, ktorí hľadajú cenovo dostupný, kompaktný a ekologický dopravný prostriedok. Slovenská výroba tohto modelu prinesie ďalšie pracovné príležitosti a podporí lokálnu ekonomiku, pričom zároveň prispeje k rastu a rozvoju elektromobility v Európe. EV2 by mohol výrazne rozšíriť trh dostupných elektromobilov a posilniť vedúce postavenie Kie v tomto segmente.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú