V jednom z kampusov Coloradskej štátnej univerzity (CSU) má vyrásť úplne nové zariadenie známe pod skratkou ATLAS. Ako upozorňuje Interesting Engineering, táto skratku pod sebou skrýva označenie pre zariadenie na výskum pokročilých laserových technológií a to vrátane ich využitia na fúziu. Tá je už dlhú dobu považovaná za budúcnosť energetiky, avšak stále nie je jasné, v akej forme vlastne príde.

Lasery s nepredstaviteľným výkonom

V komplexe ATLAS má vzniknúť experimentálne zariadenie schopné dodať pomocou laserov až 7 petawattov energie do miniatúrnej palivovej pelety o veľkosti hrúbky ľudského vlasu. To je až 5 000-násobok výkonu elektrickej produkcie v Spojených štátov. Neznamená to samozrejme, že dôjde k narušeniu dodávok elektrickej energie, keďže budú experimenty trvať len krátko a spotreba energie s takýmto výkonom nebude nepretržitá.

V skutočnosti bude tento „výstrel“ tak krátky, že ešte aj žmurknutie trvá v porovnaní s ním celé veky. Okrem fúzie má ATLAS pomôcť vedcom aj vo výskume napríklad medicíny, kde môžu vedci v budúcnosti využiť lasery na liečbu nádorov, upozorňuje CSU v tlačovej správe. ATLAS má byť spustený v roku 2026 a bude kombináciou poznatkov a výskumu vykonaného v tejto oblasti za posledných 40 rokov.

CSU

Práve fúzna energia však bude primárnym cieľom výskumu v zariadení ATLAS, keďže sa má fúzia stať budúcnosťou čistej energie. Pre stavbu spomínaného komplexu uzavrela univerzita partnerstvo so spoločnosťou Marvel Fusion, ktorá bude z tohto projektu takisto ťažiť a posunie tak vpred svoje vlastné technológie.

Niektoré meškajú, iné budú skôr

Najväčší tokamak na svete, ktorý budujú spolupracujúce krajiny vo Francúzsku, mešká celé roky a nedávno sme sa dozvedeli, že sa jeho spustenie omešká o ďalšie roky. Zariadenie je známe ako ITER a naráža neustále na nové problémy – na druhej strane fúzny reaktor SMART v Španielsku sa blíži k dokončeniu. Hlavným cieľom projektu SMART je prekonať doterajší problém, ktorým bola vyššia spotreba energie, než koľko sa jej podarilo vyprodukovať.

Čoraz bližšie a stále ďaleko

Verejnosť už celé desaťročia počúva, ako je fúzna energia za rohom, avšak doteraz sme sa ničoho praktického nedočkali a skeptickí ostávajú aj mnohí experti. Faktom je, že sa v posledných rokoch vedcom podarilo dosiahnuť dôležité míľniky, ako sú testovacie spustenia rôznych tokamakov či vyprodukovanie väčšieho množstva termálnej energie, než do palivovej pelety vložili lasery.

Obrovskú investície vo výške až 100 miliónov amerických dolárov získala aj firma Xcimer, ktorá takisto pracuje na vývoji pokročilého laserového systému na fúznu energiu. Spoločnosť plánuje vyvinúť nový kryptón-fluoridový laserový systém, ktorý bude 10-krát efektívnejší a 30-krát lacnejší (náklady na joul) ako súčasné technológie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú