Známa talianska spoločnosť Energica, ktorá sa špecializuje na výrobu výkonných elektrických motocyklov, oznámila svoj koniec. Napriek pokusom získať nových investorov a oživiť financovanie, predstavenstvo spoločnosti rozhodlo o úplnej likvidácii všetkých aktív.

Táto správa prichádza krátko po tom, čo sme informovali o možnom zatvorení firmy. Teraz je to už oficiálne potvrdené – spoločnosť Energica ide do konkurzu a likvidácie. Na tému upozornil Rideapart.

Priekopník elektromotocyklov

Energica Motor Company SpA bola známa svojimi inováciami v oblasti elektrických motocyklov. Spoločnosť, ktorá bola zo 75 % vlastnená americkým fondom Ideanomics Inc., bola jedným z prvých hráčov v segmente elektrických motocyklov a svojimi produktmi si získala veľkú základňu fanúšikov po celom svete. Energica bola tiež úzko spätá s MotoGP a FIM a prispela k rozvoju elektrických pretekov v tomto športe.

V tlačovej správe z 14. októbra 2024 Energica oznámila, že po neúspešnom hľadaní nových investorov bola nútená vyhlásiť súdnu likvidáciu podľa talianskeho konkurzného práva. Predstavenstvo sa rozhodlo pre tento krok po tom, ako sa ukázalo, že žiadne alternatívne riešenia už nie sú možné. Firma tak uvoľňuje priestor na splatenie svojich veriteľov prostredníctvom likvidácie aktív.

Energicamotor

Čo stálo za pádom spoločnosti?

Napriek pozitívnemu vyjadreniu zakladateľov spoločnosti o Ideanomics, ktoré v roku 2022 získalo kontrolný podiel v Energice, bol dopad poklesu na trhu s elektromobilmi pre firmu devastujúci. Taliansky výrobca sa snažil prispôsobiť trhovým výzvam, avšak nedostatok finančných zdrojov, externé investície a stagnujúci dopyt po elektromotorkách spôsobili, že Energica už nebola schopná pokračovať v podnikaní.

To, čo situáciu zhoršilo, bol všeobecný pokles na trhu s elektromobilmi, ktorý ovplyvnil nielen Energicu, ale aj ďalšie investície spoločnosti Ideanomics. Pomalý technologický vývoj, problémy s nabíjaním a vysoké ceny v porovnaní s klasickými motocyklami na spaľovací motor odrádzajú mnohých motorkárov od prechodu na elektrické alternatívy.

Pozitívnou správou pre zamestnancov je, že všetkých 45 zamestnancov Energicy v Taliansku dostane finančnú pomoc a poistenie, čo im pomôže nájsť nové pracovné príležitosti v regióne. Zatiaľ však nie je jasné, či niektorý z iných výrobcov prevezme know-how alebo aktíva spoločnosti a pokračuje v jej odkaze.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú