V posledných rokoch sa Mexiko stáva významným hráčom na trhu s elektrickými vozidlami (EV), a to najmä v oblasti cenovo dostupných modelov. Tento trend je reakciou na rastúce obavy z dominancie Číny na globálnom trhu s elektrickými autami. Mexiko začalo budovať vlastné lacné elektrické vozidlá, aby konkurovali tým čínskym, informuje v článku portál Electreck.

Pozadie a motivácia

Mexiko sa rozhodlo výrazne investovať do domácej výroby EV ako súčasť vízie prezidentky Claudie Sheinbaumovej, ktorá chce vytvoriť cenovo dostupné riešenia dopravy pre obyvateľov krajiny. Cieľom tejto iniciatívy je tiež vyvážiť vplyv čínskych automobiliek, ktoré sa agresívne rozširujú v Latinskej Amerike prostredníctvom strategických partnerstiev a investícií.

Mexická vláda investuje značné zdroje do rozvoja cenovo dostupných elektrických vozidiel, čo zahŕňa aj investície do technológií na produkciu lítia, ktoré sú nevyhnutné pre výrobu batérií. Prototypy kompaktných elektrických áut sú už vo vývoji, čo svedčí o odhodlaní Mexika stať sa sebestačným v oblasti výroby EV.

YouTube/JustCARS

Cieľom je, aby tieto vozidlá konkurovali čínskym importom, pričom Mexiko chce riešiť problémy, ako sú obmedzená infraštruktúra nabíjania či vyššie ceny, ktoré sú zvyčajne spojené s domácimi značkami, ako je Tesla.

Rivalita s čínskymi automobilkami

Čínske automobilky, ako napríklad BYD, dominujú globálnemu trhu s extrémne lacnými modelmi, akým je Seagull, ktorý v Číne stojí okolo 12 000 USD (a v Latinskej Amerike približne 21 000 USD).

Tieto lacné modely predstavujú veľkú výzvu pre výrobcov z USA, kde sa priemerná cena pohybuje medzi 50 a 60 tisíc USD za vozidlo. Mexickí politici však veria, že ich vlastné lacné EV by mohli túto dynamiku na trhu narušiť.

Dopady na obchod

Vzostup cenovo dostupných elektrických vozidiel vyrobených v Mexiku tiež prináša zložité obchodné otázky, ktoré sa týkajú bezpečnosti a ekonomickej konkurencie. Podľa dohody USMCA môžu automobily vyrobené v Mexiku vstúpiť do USA bez cla alebo s minimálnymi clami, ak spĺňajú určité kritériá týkajúce sa pôvodu dielov a pracovných štandardov.

Toto umožňuje čínskym spoločnostiam pôsobiť z Mexika a potenciálne obchádzať prísne dovozné clá, ktoré zaviedol americký prezident Joe Biden na ochranu domácich výrobcov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú