Hyundai sa chystá urobiť niečo, čo by sme mohli označiť slovom kompromis. Počas dňa CEO Investor Day 2024 si dala juhokórejská automobilka dôležitý záväzok, že bude chcieť vylepšiť a spestriť svoju ponuku elektrických a hybridných vozidiel. A tak Hyundai predstavil inovatívne vozidlo, v ktorom sa spája výkon elektromotora so spaľovacím motorom, informuje portál Interesting Engineering.

Fantastický dojazd s prijateľnou cenou

Hyundai sa chystá urobiť revolúciu na trhu s elektrickými vozidlami (EV) s novým elektromobilom s predĺženým dojazdom (EREV), ktoré sa môže pochváliť pôsobivým dojazdom okolo 1 000 kilometrov na jedno nabitie. Hoci niektoré zdroje uvádzajú dojazd „len“900 kilometrov, aj napriek tomu ide o solídnu porciu.

Toto inovatívne vozidlo je súčasťou širšej stratégie Hyundai zameranej na riešenie obáv spotrebiteľov z obáv z dojazdu, čo je významná prekážka pre široké prijatie elektrických vozidiel. Mimochodom, povráva sa, že cena tohto vozidla môže byť nižšia ako cena tradičných elektrických vozidiel kvôli nižšej kapacite batérie.

Mário Šimovič/FonTech

Pre konzervatívnejšieho spotrebiteľa

Pripravovaný EREV bude spájať výhody technológií elektrických aj spaľovacích motorov. Na rozdiel od tradičných hybridov, kde vozidlo poháňajú oba zdroje energie, EREV funguje primárne na elektrický pohon, pričom benzínový motor využíva výhradne na dobíjanie batérie. Povedzme, že ide o akýsi kompromis, ktorému by dali šancu aj fanúšikovia spaľovákov.

Táto koncepcia umožňuje unikátny zážitok z jazdy, podobný ako pri plne elektrickom vozidle, a zároveň poskytuje pohodlie tradičných možností tankovania v prípade potreby. Očakáva sa, že EREV bude slúžiť ako prechodný model pre spotrebiteľov, ktorí ešte nie sú pripravení plne sa zaviazať k elektrickým vozidlám, čím sa uľahčí posun smerom k elektrifikácii na automobilovom trhu.

Hyundai

Výnimočnou vlastnosťou EREV je jeho pozoruhodný dojazd na úrovni 900 kilometrov, čo vodičom výrazne znižuje obavy z dojazdu. To je obzvlášť príťažlivé pri cestovaní na dlhé vzdialenosti, kde môže byť nabíjacia infraštruktúra menej dostupná. Vozidlo bude tiež obsahovať jedinečný systém pohonu, ktorý zahŕňa dva motory na pohon všetkých kolies, čím sa zabezpečí výkon aj účinnosť.

Európa sa môže len modliť

Predstavenie modelu EREV spoločnosťou Hyundai je súčasťou rozsiahlejšej stratégie na výrazné rozšírenie ponuky elektrických vozidiel. Cieľom spoločnosti je uviesť na trh do roku 2030 celkovo 21 elektrických modelov, vrátane plne elektrických vozidiel a hybridov. Táto stratégia odráža reakciu Hyundai na súčasnú dynamiku trhu, kde dopyt po elektrických vozidlách vykazuje známky spomalenia.

Očakáva sa, že výroba EREV sa začne v Severnej Amerike a Číne do konca roka 2026, pričom predaj by sa mal začať v roku 2027. Bohužiaľ, o Európe dosiaľ nepadlo ani slovo, takže sa len môžeme modliť, aby sa Hyundai po potenciálnom úspechu na iných svetadieloch rozhodol priniesť túto jedinečnú technológiu aj k nám.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú