Experiment z dielne vedcov NASA odhaľuje možnosť, ako nájsť na mesiaci Enceladus, jednom z najzaujímavejších objektov v našej slnečnej sústavy z hľadiska hľadania mimozemské života, známky dôležité práve pre takéto javy. Ako totiž upozorňuje portál SciNews, vedci prišli na to, v ktorých oblastiach tohto mesiaca môžu prežiť dôležité aminokyseliny indikujúce prítomnosť života.

Uľahčí hľadanie hneď na dvoch svetoch

Dôležitý poznatok o schopnostiach prežitia aminokyselín sa týka hneď dvoch mesiacov v našej slnečnej sústave – Europa a Enceladus, na prvý pohľad ľadové svety pokryté vyprahnutou pustatinou, na ktorej život nenájdeme. Tieto mesiace Jupiteru a Saturnu však pod svojim ľadovým povrchom skrývajú oceány, ktoré sú ohrievané a vďaka tomu tekuté vďaka slapovým silám spôsobovaným intenzívnou gravitačnou silou ich materských planét.

Podľa vykonaných experimentov je možné, že ak sa v týchto oceánoch naozaj nachádza mimozemský život v aspoň primitívnej forme, môže sa sondám podariť identifikovať známky jeho prítomnosti vďaka aminokyselinám z týchto foriem života. Ako dokazujú nové experimenty bližšie opisované v štúdii zverejnenej prostredníctvom libertpub.com, tieto aminokyseliny môžu prežiť aj kúsok pod ľadovým povrchom napriek intenzívnej radiácii, ktorej sú oba spomínané svety vystavované.

NASA/JPL-Caltech/Kevin M. Gill

Vo vyšších zemepisných šírkach týchto mesiacov má byť možné nájsť tieto aminokyseliny už 20 cm pod povrchom, čo je hĺbka pomerne jednoducho dosiahnuteľná aj pre menšie sondy s vŕtacími zariadeniami. Má ísť o oblasti, ktorých povrch nebol príliš narušený meteorickou činnosťou ako na zvyšku týchto objektoch. Na mesiaci Enceladus majú aminokyseliny prežiť dokonca pár milimetrov pod povrchom.

Má aj oxid uhličitý

Vesmírny teleskop Jamesa Webba (JWST) nedávno na Europe objavil aj oxid uhličitý, ktorý je takisto pri hľadaní mimozemského života dôležitým indikátorom vhodných podmienok. Podľa analýzy toto CO2 nepochádza z meteoritov ani iných vonkajších zdrojov a miesto toho prišlo z podpovrchového oceánu. Zaujímavé je, že sa tak stalo, aspoň z geologického hľadiska, pomerne nedávno.

Opačné svety plné života

Europa aj Enceladus sú od Zeme poriadne odlišné a aj keď sa na nich môže nachádzať život, funguje úplne inak, ako ten náš. Povrch je totiž príliš nehostinný a miesto toho vedci očakávajú, že majú šancu nájsť mimozemský život v gigantických podpovrchových oceánoch o poznanie väčších a objemnejších, než tie zemské.

Enceladus sa chystá bližšie skúmať aj Európska vesmírna agentúra, ktorá nedávno oznámila snahu zamerať na skúmanie našej slnečnej sústavy. Za predmety svojho záujmu v rokoch 2035 až 2050 si vybrala planéty, mesiace, ale tiež kométy a asteroidy. Jednou z priorít bude práve Enceladus.

Táto misia by mohla začať začiatkom roka 2040 a podieľať sa na nej má sonda Ariane 6. Vzhľadom na fakt, že Saturn sa od Zeme nachádza vo vzdialenosti 1,3 miliardy kilometrov, tak by sa nestalo nič neočakávané, sonda by na Encelade pristála okolo roku 2050.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú