Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kryptomeny sa stali vo svete obchodu uznávaným platidlom, ktoré prijímajú už nielen internetové obchody, ale aj predajcovia automobilov. Príkladom je český autosalón Advantage Cars, ktorý začal predávať superšporty zo svojej ponuky výmenou za bitcoin. Za najdrahší kúsok zaplatil nový majiteľ 16,5 bitcoinu, informoval portál CzechCrunch.

Nie je to tak dávno, čo sa platby kryptomenami začali rozširovať v online obchodoch, ktoré týmto spôsobom rozšírili možnosti platieb za tovar a zákazníkom umožnili zaplatiť aj takým bitcoinom. Medzi najznámejšie obchody, ktoré takéto platby podporujú, patrí napríklad Alza. K nim sa však postupne pridávalo čoraz viac obchodníkov, no neostalo to len v oblasti online nakupovania.

Za bitcoin kúpiš v Česku aj luxusné alebo športové vozidlo

Kryptomeny totiž začali vnímať ako hodnotné platidlo aj niektorí predajcovia vozidiel. Hoci sa díleri mnohých automobiliek k takýmto platbám ešte neuchýlili, niektoré autosalóny vidia v bitcoine a ďalších významných kryptomenách veľký potenciál. Český autosalón Advantage Cars na tom nie je inak a začal ponúkať svoje luxusné a športové autá za kryptomeny.

Zatiaľ od zákazníkov akceptuje len bitcoin, no podľa vyjadrenia vedúceho predaja spoločnosti Filipa Šivica pre portál CzechCrunch.cz môže autosalón v budúcnosti prijímať aj platby v iných kryptomenách. Je preto možné, že neskôr si za svoj vysnívaný superšport budú môcť klienti zaplatiť aj takým ethereom.

Freepik

Autosalón však nemá v ponuke iba „obyčajné“ modely ako VW Golf  R, Volvo V60. V portfóliu nájdeme aj luxusné vozidlá od Bentley, Rolls-Royce, Infinity či vrcholové modely od BMW alebo Mercedesu. Popri týchto vozidlách však ponúka aj plnokrvné superšporty z najvyššej ligy, medzi ktoré patrí napríklad Porsche 911, McLaren Sienna, Ferrari FF, Ferrari F550, legendárne Ferrari Testarossa a mnohé iné.

Veríme, že platby bitcoinom umožnia našim zákazníkom flexibilné a bezpečné nakladanie s ich financiami a efektívne využitie investovaných peňazí v praxi. Jednotnú menu naviac ocenia naši zahraniční klienti, ktorí v posledných rokoch narastajú,“ informoval vo svojom vyjadrení pre portál CzechCrunch vedúci predaja Filip Šivic.

Najdrahším kúskom, za ktorý zaplatil nový majiteľ v bitcoine, bolo Ferrari 488 Pista Spider. Tento model ho vyšiel na 18 miliónov českých korún, čo bolo v prepočte približne 16,5 bitcoinu.

Rozhodne však nešlo o jediné vozidlo predané za túto kryptomenu. Dokopy totiž v Advantage Cars predali za bitcoin podľa CzechCrunch autá v celkovej hodnote 40 miliónov Kč. Až 90 % predaných vozidiel ale putuje do rúk zahraničným klientom.

Pixabay

Pri nákupe vozidla sa predaj riadi aktuálnym kurzom bitcoinu. Zákazník dostane QR kód s adresou kryptomenového účtu autosalónu, na ktorý prevedie potrebnú čiastku bitcoinu. Samotný kód má však kvôli volatilite kryptomeny obmedzenú platnosť na 15 minút a po jej uplynutí sa musí vygenerovať nový s aktuálnou hodnotou bitcoinu.

Za platbu kryptomenou si spoločnosť účtuje poplatok 0,5 % z celkovej ceny nákupu. Autosalón však zatiaľ kryptomenu nedrží, ale po nákupe ju prevádza späť na fiat menu. Do budúcna má však plány aj s držaním kryptomeny.

NEPREHLIADNI
ROZHOVOR: Tradičný systém sa zrúti. Toto je finálny produkt kryptomien, nahradia naše financie

S bitcoinom to skúšala aj Tesla

Platby bitcoinom pred časom prijímala pri kúpe svojich elektromobilov aj Tesla. Bitcoin začala prijímať ešte v marci, avšak dlho jej to nevydržalo. Hoci Musk avizoval rozšírenie podpory nákupu za bitcoin aj do zahraničia ešte v tomto roku, netrvalo dlho a spoločnosť platby za elektromobily touto kryptomenou v máji stopla.

V tom čase sa oháňal tvrdeniami, že na vine je priveľký dopad ťažby tejto kryptomeny na životné prostredie, čo je v rozpore s myšlienkou spoločnosti vyrábajúcej najúspešnejšie elektromobily. Neskôr Musk začal spolupracovať s ťažiarmi na ekologickej stratégii pre ťažbu kryptomeny.

Unsplash (Úprava redakcie)

Zrušenie prijímania platieb za elektromobily v bitcoine však spôsobilo na kryptomenovom trhu obrovský prepad a krátko po Muskovom tweete v tom čase bitcoin stratil na cene zhruba 5 % už po pár minútach. A hoci sa Tesla rozhodla zatiaľ dočasne zastaviť podporu platieb v bitcoine, sama vlastní túto menu v hodnote vyše 1 miliardy dolárov.

Začiatkom roka totižto automobilka nakúpila bitcoin v hodnote 1,5 miliardy dolárov, no neskôr 10 % z držaných mincí predala a zarobila na nich vyše 100 miliónov dolárov. Stalo sa tak ešte v apríli tohto roka a po tomto obchode spoločnosť vlastnila bitcoiny za zhruba 1,3 miliardy dolárov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú