Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Mladá startupová automobilka Rivian vstupuje do dôležitej fázy svojho životného cyklu. Ako uvádza portál Teslarati, Rivian spúšťa hromadnú výrobu elektrických dodávok pre Amazon, prvé kusy v produkčnej verzii už zišli z výrobnej linky.

Amazon je jedným z hlavných investorov spoločnosti Rivian, ktorá mu na oplátku vyrába elektrické dodávky, ktorými chce Amazon doručovať balíky po celej Amerike. Vo februári 2019 do spoločnosti investoval gigant 700 miliónov dolárov (približne 582 miliónov eur). Masívnej investície sa Rivian dočkal aj od veľkej automobilky Ford, ktorá poskytla 500 miliónov dolárov (416 miliónov eur) v apríli 2019.

Elektrickú dodávku už mohli vidieť na verejnosti obyvatelia miest Los Angeles, San Francisca a Tulsy v Oklahome. Predprodukčné verzie sa podľa všetkého osvedčili, a tak vstupuje automobilka do fázy sériovej výroby.

Do konca tohto roka chce Amazon v spolupráci s Rivian priniesť elektrickú dodávku na doručovanie balíkov celkovo do 16 miest po celej Amerike. Do roku 2022 je plánom mať na cestách až 10 000 takýchto dodávok a do roku 2030 ich bude až 100 000. Amazon sa teda zatiaľ pre mladú elektroautomobilku javí ako naozaj kľúčový a kritický investor.

Nahliadni do výrobného procesu

Zakladateľ automobilky Rivian, RJ Scaringe, na svojom Twitteri zverejnil fotografiu, na ktorej sa nachádza osem kusov elektrickej dodávky pre Amazon. Práve táto fotografia naznačuje, že automobilka vstúpila do sériovej výroby, informuje InsideEVs.

NEPREHLIADNI
Elektrický pickup Rivian je ultimátnym kempovým vozidlom. Takto vyzerá príplatkový kuchynský modul

Okrem toho sme vďaka Scaringovym tweetom mohli nahliadnuť aj do samotného výrobného procesu, konkrétne na časť, kde sa na vozidlo aplikuje lak a ochranný náter.

Spustenie masovej výroby je teda veľmi dobrou správou, najmä pre tých, ktorí si od automobilky Rivian predobjednali elektrický pickup R1T či SUV R1S. Rivian R1T mal prísť na trh už minulý mesiac, no spustenie jeho výroby sa mierne oneskorilo.

Podobne je na tom aj SUV R1S, ktorého výroba je aktuálne odložená na august. Aj keď na dvojicu osobných vozidiel sa zrejme teší omnoho viac fanúšikov, práve elektrické dodávky budú minimálne spočiatku kľúčovým produktom, ktorý automobilke Rivian prinesie zisk.

Technické parametre elektrickej dodávky nie sú také skvelé, ako je tomu v prípade dvoch osobných modelov. Aj keď ich Rivian oficiálne neodhalil, dojazd na jedno nabitie sa pohybuje na úrovni 250 km. Pri elektrickej dodávke pre Amazon je však kľúčová nízka cena a dojazd na úrovni 250 km je napokon zrejme dostatočný, keďže sa predprodukčné kusy testujú už niekoľko mesiacov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú