Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Austráliou v utorok otriasla explózia v uholnej elektrárni, ktorá spôsobila masové výpadky elektrickej energie a dotkla sa takmer pol milióna ľudí , píše ABC News. Do situácie takmer okamžite zasiahol obrovský batériový systém spoločnosti Tesla, ktorý elektrickú sieť ochránil a stabilizoval.

Rozšírený bol len nedávno, výbuch ukázal jeho efektivitu

K nehode došlo približne o 14:00 lokálneho času, neďaleko mestečka Biloeka v Centrálnom Queenslande. Nasledoval výkyv frekvencie v elektrickej sieti, na ktorý okamžite zareagoval batériový systém Tesla s kapacitou 194 MWh, píše Renew Economy.

Tesla

K jeho rozšíreniu došlo len nedávno a na krátku dobu sa stal aj najväčším na svete. Frekvencia okolitých sietí najprv klesla na 49,6 Hz, následne vyskočila na 50,1 Hz. Batériový systém v Hornsdale sa s týmto výkyvom vysporiadal len v priebehu dvoch sekúnd a takmer okamžite bolo všetko v poriadku.

Rovnaké dorovnávanie výkyvov zvládajú aj všetky ostatné batériové systémy, ktoré Tesla postupne rozmiestňuje po celom svete a krajinám šetria ohromné množstvá finančných prostriedkov. Len počas prvých dvoch rokov svojho fungovania ušetrila takáto megabatéria Austrálii takmer 70 miliónov €.

Majú oveľa väčší potenciál, než synchrónne generátory

Invertory týchto batériových systémov operujú v režime „virtuálneho zariadenia“ a dokážu výkyvy frekvencie detegovať a elektrickej sieti dajú viac času na odpoveď tým, že spomalia mieru zmeny frekvencie.

Freepik

Ako sa vyjadruje Behrooz Bahrani z univerzity Monash, invertory majú oveľa väčší potenciál, než synchrónne generátory a sú oveľa stabilnejšie. Je podľa neho nutné začať premýšľať nad možnými schopnosťami týchto systémov a nepoužívať ich len ako náhradu za synchrónne generátory.

Batériový systém Tesla v Hornsdale sa osvedčil a v Austrálii majú vyrásť ďalšie dva, s celkovou kapacitou až 250 MWh. Tie však dostanú na starosti spoločnosti Siemens a Arlington.

Elon Musk/Twitter

Len nedávno vyplávalo na povrch, že obrovská batériová farma vyrastie aj v Texase s kapacitou 100 MWh. Nová megabatéria má zabezpečiť stabilitu elektrickej siete, nedávne mrazy totiž v danej oblasti spôsobili niekoľko výpadkov elektrickej energie. Podobné výpadky by pre továreň Gigafactory, ktorá v Texase vyrastá a v podstate pre celú bežiacu výrobu rozhodne neboli príjemné.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú