Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Prepis či prihlásenie vozidla sa v mnohých prípadoch ľuďom spája aj s dlhým čakaním na dopravnom inšpektoráte, kde museli na vydanie nových dokladov a evidenčných čísel čakať aj niekoľko hodín. Najprv však bolo potrebné počkať na samotnú prehliadku vozidla a overenie identifikačného čísla (VIN). To všetko sa však stáva minulosťou. Začiatkom decembra vstúpila do platnosti novela zákona, ktorá prináša možnosť vybaviť prepis vozidla aj elektronicky bez návštevy dopravného inšpektorátu. O tejto zmene informovalo ministerstvo vnútra ešte v októbri.

Novelu zákona o cestnej premávke vláda prijala ešte v júni tohto roka a parlament ju oficiálne schválil 28. októbra. V úprave pritom zahŕňa viacero zmien, ktoré sa týkajú vodičov na cestách, používania smartfónu za volantom, majiteľov elektrických kolobežiek, cyklistov, no zmenili sa aj niektoré sankcie či spôsob vymáhania pokuty. V neposlednom rade však vláda schválila aj zmenu v prihlasovaní a odhlasovaní vozidiel v evidencii.

Návšteva dopravného inšpektorátu je minulosť

Platnosť novely zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke s novými zmenami je od 1. decembra. Práve od tohto dátumu sú ľudia pri kúpe vozidla odbremenení od osobnej návštevy dopravného inšpektorátu a náležitosti spojené s prepisom vozidiel vybavia aj z pohodlia domova, pričom im potrebné dokumenty a nové EČV doručí kuriér. Žiadateľ vyplní potrebné dokumenty online a žiadosť bude následne spracovaná v novom stredisku v Slovenskej Ľupči.

„Občan si teda z pohodlia domova cez internet vybaví všetky úkony spojené s prihlásením a odhlásením vozidla a kuriér mu do rúk doručí tabuľky s EČV, ako aj osvedčenia o evidencii. Šetríme tým čas a tiež peniaze občanom, keďže správne poplatky pri elektronických podaniach sú len polovičné. Zároveň nám to umožní postupne presúvať dopravných policajtov z kancelárií na policajnú prácu v prospech občanov,“ informovala ministerka vnútra SR, Denisa Saková.

Po vytlačení osvedčenia o evidencii vozidla časť I (malý technický preukaz), časť II (veľký technický preukaz) a vybavení nových tabuliek s prideleným evidenčným číslom ich žiadateľovi doručí kuriér na adresu, ktorému je potrebné odovzdať pôvodné doklady a EČV. V opačnom prípade bude tento proces potrebné vykonať na dopravnom inšpektoráte. Táto povinnosť odpadá, ak je osvedčenie časť I alebo časť II evidované ako odcudzené alebo stratené, uvádza zákon.

Majitelia elektromobilov a hybridov dostávajú špeciálne ŠPZ

Navyše, majitelia elektromobilov alebo hybridov môžu pri žiadosti požiadať o špeciálne EČV, ktoré je pre takéto vozidlá určené. Vodiči tak môžu od 1. decembra vybaviť všetky potrebné úkony miesto dopravného inšpektorátu priamo z domu.

Zobraziť celú galériu (0)
Takéto ŠPZ by mali odlíšiť elektromobily od bežných vozidiel, Screenshot/Youtube

Na portáli elektronických služieb ministerstva vnútra žiadatelia nájdu zoznam všetkých odkazov, s ktorými môžu vybaviť všetky žiadosti alebo aj kontrolu originality či pôvod vozidla.

Ďalšie články

Čo zmenila novela zákona pre majiteľov e-kolobežiek?
Schválili novelu pre elektrické kolobežky. Mení sa jedno zásadné pravidlo
Polícia môže udeliť vyššie pokuty
Mobil za volantom ťa po novom vyjde drahšie. Pokuty sa oddnes zdvojnásobili
Máš nejasnosti v novele zákona?
Odpovede na najčastejšie otázky o zmene zákona pre elektrické kolobežky na Slovensku
Na vyššie pokuty opäť upozorňuje aj polícia
Drahšie pokuty za mobil za volantom: Polícia ukazuje, na čo si musia dať Slováci pozor

S novelou zákona však začali platiť aj prísnejšie sankcie za používanie smartfónu za volantom. Tejto téme sme sa bližšie venovali v samostatnom článku. Zákon tiež zaraďuje osoby na elektrickej kolobežke s pomocným motorčekom do kategórie vodičov nemotorových vozidiel, kde sú aj cyklisti alebo používatelia samovyvažovacích vozidiel (segway), informuje ministerstvo vnútra. Bližšie informácie o zmenách v novele zákona o cestnej premávke platnej od 1. decembra nájdeš v našich ďalších článkoch.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú