Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Po dlhých mesiacoch čakania a špekulácií sa technologický svet dočkal nového operačného systému z dielne spoločnosti Huawei, ktorá na ňom pracovala už od roku 2017. Teraz ho predstavila oficiálnou cestou počas konferencie vývojárov v Číne. Nový operačný systém Harmony od Huawei je otvorenou platformou, ktorú budú podporovať nielen smartfóny, ale aj reproduktory, notebooky a ďalšie zariadenia, informuje Android Authority.

Len včera sme informovali o blížiacej sa konferencii HDC 2019, ktorá oficiálne odštartovala dnes 9. augusta a Huawei hneď pri tejto príležitosti ukázal svoj nový operačný systém. Harmony bol dlhé mesiace predmetom špekulácií, ktoré hovorili o jeho možných pomenovaniach, medzi ktorými boli názvy ako Ark OS či HongMeng OS, ale aj vlastnostiach a vylepšeniach.

HarmonyOS je oficiálne tu

Teraz je všetko oficiálne a Huawei prichádza s Harmony, aby používateľom ponúkol nový „univerzálny“ operačný systém pre všetky smart zariadenia, píše huaweicentral.com. HarmonyOS je podľa riaditeľa Huawei prvým operačným systémom, ktorý je založený na mikrokerneli pre všetky scenáre. Podporuje operačnú RAM pamäť vo veľkostiach od niekoľkých kB až po niekoľko GB.

Zobraziť celú galériu (2)
Screenshot/Huawei Mobile/YouTube

Nenechaj si ujsť
Huawei uvedie prvý smartfón s vlastným OS do špecifickej kategórie. Jeho cenovka môže zaujať masy

V budúcnosti sa môže ocitnúť v smartfónoch spoločnosti, inteligentných reproduktoroch, smart hodinkách, tabletoch, autách či slúchadlách. Systém je navyše kompatibilný s množstvom rôznych aplikácií, vrátane titulov pre Android. ARK kompiler pre vývoj aplikácií pritom podporuje programovacie jazyky Kotlin, Java, Javascript, C a C++.

Zobraziť celú galériu (2)
Nový operačný systém je zaujímavý aj svojou univerzálnosťou, takže použitý môže byť okrem smartfónov aj v notebookoch, smart hodinkách, tabletoch, autách, či slúchadlách, Screenshot/Huawei Mobile/YouTube

Richard Yu potvrdil, že HarmonyOS môže v smartfónoch Huawei kedykoľvek nahradiť Android, no zatiaľ sa bude naďalej držať systému od Googlu. Prvým produktom s novým systémom spoločnosti má byť Honor Vision TV, ktorý bude oficiálne predstavený už zajtra. Huawei však nebude vo svojom systéme podporovať root, nakoľko ide podľa spoločnosti o bezpečnostné riziko Androidu a ďalších systémov založených na Linuxe.

Huawei prezradil, že jeho mikrokernel 2.0 predstaví už v budúcom roku, pričom verzia 3.0 príde na svet v roku 2021, informuje XDA-Developers. Migrácia z Androidu na HarmonyOS nie je podľa spoločnosti zložitá práve vďaka mikrokernelu. Údajne ju zvládne už za 1 až 2 dni.

Článok budeme priebežne aktualizovať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú