Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Chandrayaan-2, najnovšia indická misia na Mesiac, má za sebou úspešný štart po prvom zrušenom pokuse minulý týždeň, píše CNN.

Indická misia Chandrayaan-2 dnes ráno úspešne odštartovala na Mesiac týždeň po plánovanom štarte, ktorý sa zrušil kvôli technickej závade. Ľudia mohli vidieť Chandrayaan-2 vzlietnuť dnes 14:43 miestneho času (11:13 nášho času) z vesmírneho centra Satish Dhawan severne od mesta Chennai.

Štart bol pôvodne naplánovaný na minulý pondelok 15. júla, no bol prerušený 56 minút pred začiatkom kvôli technickej závade. India má však teraz našliapnuté stať sa po USA, Číne a bývalom Sovietskom zväze štvrtou krajinou, ktorej sa úspešne podarí pristáť na Mesiaci. „Je to začiatok historickej cesty Indie smerom k mesiacu, a pristátiu na mieste blízko jeho južného pólu, aby sa uskutočnili vedecké pokusy na preskúmanie nepreskúmaného,“ povedal Kailasavadivoo Sivan, predseda indickej vesmírnej agentúry ISRO.

Chandrayaan-2 váži dokopy 3,8 tony a medzi jeho hlavné prvky patrí sonda, lander a rover, ktoré sú všetky vyvinuté agentúrou ISRO. Pred umiestnením v obežnej dráhe Mesiaca 100 km nad jeho povrchom bude raketa cestovať 2 mesiace. Z obežnej dráhy Mesiaca sa lander Vikram oddelí od hlavného modulu a pristane na povrchu v blízkosti jeho južného pólu.

Zobraziť celú galériu (1)
Raketa GSLV Mk III-M1 vychádza z výrobnej budovy / Zdroj: ISRO

Neskôr sa nasadí aj rover s názvom Pragyan, ktorý bude jeden mesačný deň (14 dní na Zemi) zbierať minerály a chemické vzorky z povrchu Mesiaca určené na analýzu. Sonda bude počas najbližšieho roka mapovať povrch Mesiaca a študovať jeho vonkajšiu atmosféru. Misia Chandrayaan-2 je pre Indiu veľmi dôležitá, pretože krajina sa chce stať významným vesmírnym hráčom. V minulosti dokonca vyhlásila, že do roku 2022 chce do vesmíru vyslať troch kozmonautov, píše The Guardian.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú