Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kórejský Samsung už uviedol na trh svoju tohtoročnú vlajkovú loď Galaxy S9 a S9+, ktorá však cenou mnohých nepotešila. Výsledná suma ale zahŕňa všetky poplatky spojené s výrobou, marketingom či vývojom a ziskom spoločnosti. Reálna cena komponentov, ktoré nájdeme vo väčšom modeli Galaxy S9+, vyšla Samsung tento rok o pár desiatok dolárov viac. 

Fanúšikovia tohto giganta čakali na predstavenie Samsungu Galaxy S9 a S9+ dlhé mesiace, pričom mu predchádzali mnohé úniky informácií. Nakoniec sa však dočkali mierne vylepšeného dizajnu a ešte lepšieho hardvéru, no za cenu, akú Samsung dosiaľ na svoje smartfóny nenasadil. Dokonca sa výsledná suma približuje k predajnej cene výročného iPhonu X.

Lepšie technológie stoja viac peňazí

Podľa zistení spoločnosti IHS Markit stoja len súčiastky väčšieho Samsungu Galaxy S9+ až 376 dolárov. Táto cena platí pre model s označením SM-G965U1 a 64 GB internou pamäťou. Všetká výbava teda rozhodne nebola lacná a v porovnaní s minuloročným modelom Galaxy S8+ zaplatí za súčiastky Samsung ešte o 43 dolárov viac. Pravdaže sa jedná len o výrobné náklady, ktoré nezahŕňajú ďalšie poplatky za vývoj nových technológií, marketing, alebo zisk spoločnosti. Ten teda rozhodne nečiní 50 % z predajnej ceny smartfónu.

Nenechaj si ujsť
Samsung rieši sťažnosti na Galaxy S9. Problémom je displej

Medzi najdrahšie súčiastky v novom Galaxy S9+ patrí pravdaže zadný duálny fotoaparát, ktorý výrobcu vyšiel na takmer 35 dolárov. Všetky obrazové snímače, vrátane skenera dúhovky oka, stáli Samsung dokopy necelých 45 dolárov, no lacno ho nevyšli ani pamäťové moduly. Hardvér tejto novinky teda rozhodne nebol najlacnejší, no stále sa výrobná cena nedoťahuje na sumu, ktorú pri výrobe iPhonu X platí Apple.

Kalifornský gigant investuje do výroby každého tohto modelu až skoro 390 dolárov. Medzi najdrahšie komponenty patrí špeciálny OLED displej s výrezom. Odporúčaná maloobchodná cena za Samsung Galaxy S9+ u nás na Slovensku začína od 949 €, pričom za viac internej pamäte si zákazník priplatí ďalších 100 €. Výrobné náklady teda netvoria ani polovicu celkovej predajnej sumy a výrobca musí značné množstvo financií investovať aj inde. Väčšina zákazníkov z ešte vyššej ceny nebola nadšená, no záujem o túto novinku to takmer vôbec neovplyvnilo. Vlastníš aj ty niektorý z týchto dvoch Samsungov?

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú