Dvojica astrofotografov z Česka a Slovenska sa dočkala ďalšieho významného úspechu. Americká NASA totiž historicky prvýkrát vybrala prvú česko-slovenskú fotografiu a zvolila ju na prestížne ocenenie Astronomická snímka dňa. Tentokrát sa tejto pocty dočkala fotografia s názvom „Perseus a stratené meteory“, ktorá prezentuje minuloročné maximum meteorického roja a svetelné znečistenie oblohy. O tomto úspechu informoval Petr Horálek, jeden z autorov fotky.

Unikátny záber vznikol z dvoch rozličných miest. Na jeho vytvorení sa podieľal český astrofotograf Petr Horálek a slovenský astrofotograf Tomáš Slovinský. Kompozitná snímka vznikla z fotografií zachytených v obci Runina v Poloninách a nad Sečskou priehradou, kde je podľa Bortleho stupnice 4. stupeň svetelného znečistenia.

V Poloninách je naopak jedno z najtmavších miest v strednej Európe. Fotografia je pritom výsledkom stoviek hodín práce oboch fotografov z Česka a Slovenska, ktorí pri fotení využili takmer totožnú techniku, nastavenia a fotky spracúvali vopred dohodnutými technikami.

Snímky bolo potrebné zachytiť v rovnakej kompozícii a upraviť tak, aby ich bolo možné spojiť do jedného záberu, ktorý by ukazoval nielen maximum vlaňajšieho meteorického roja, ale aj dopad svetelného smogu. Ten spôsobil, že fotografia zachytená nad Sečskou priehradou má až o 1000 hviezd menej ako záber Tomáša Slovinského z Polonín.

Nejde pritom o vôbec prvé ocenenie fotografií tejto dvojice fotografov. Samostatne ich snímky NASA ocenila rovnako už v minulosti, pričom zábery Tomáša Slovinského vybrala za snímku dňa už 6-krát a fotografie Petra Horáleka už 30-krát.

Ďalšie články:

Zdroj: Petr Horálek,Astro-novinky.eu

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú