Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA dnes na svojich stránkach vo veľmi populárnej rubrike s názvom Astronomická fotka dňa zverejnila úchvatnú fotografiu, ktorej autorom je Slovák Tomáš Slovinský.

Celkovo ide už o štvrtú fotografiu tohto talentovaného  astrofotografa a popularizátora astronómie. Predchádzajúce diela si môžeš pozrieť tu alebo tu. Snímku sa Slovinskému podarilo vytvoriť ešte v júli na najväčšom gréckom ostrove Kréta.

Tomáš Slovinský

Samotná snímka symbolicky poukazuje na veľmi aktuálnu problematiku svetelného znečistenia, ktorá sa pomaly, ale isto stáva „nočnou morou“ pre všetkých astronómov a nadšencov astronómie. Ako si môžeš všimnúť, stačilo zopár svetiel nachádzajúcich sa neďaleko plážových reštaurácii a na fotografii sa doslova „stratil“ kus nočnej oblohy.

Snímku robí unikátnou hneď niekoľko zaujímavostí. Najvýraznejším elementom celej fotografie je oblúk Mliečnej dráhy, ktorý vytvoril akýsi most plný hviezd a prachu. Okrem oblúka sa v pravej dolnej časti nachádzajú aj dve jasne žiariace planéty Jupiter a Saturn.

V ľavom dolnom rohu sa nachádza kométa Neowise, najjasnejšia kométa za posledných 13 rokov, ktorú bolo v noci vidno aj voľným okom a predstavovala skvelú príležitosť na zhotovenie zaujímavých astrofotografií. Samozrejmosťou je aj veľmi jasná hviezda v súhvezdí Lýra s názvom Vega, nachádzajúca sa v hornej časti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú