Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na Slovensku, v Česku a mnohých ďalších krajinách dnes bolo možné pozorovať v poludňajších hodinách čiastočné zatmenie Slnka, ktorému pri putovaní oblohou skrížil cestu Mesiac. Slováci mohli tento fenomén pozorovať len ako čiastočné zatmenie. Veľkosť tohto zatmenia pritom vo veľkej miere závisela od zemepisnej polohy pozorovateľa. V iných kútoch sveta mohli jav pozorovať aj ako prstencové zatmenie Slnka.

Podľa agentúry SITA bolo možné na strednom Slovensku pozorovať zatmenie dnes, 10. júna. Všetko sa to začalo okolo 12:00. Maximálna fáza nastala o 12:52 a koniec o 13:38, píše slovenský fotograf Tomáš Slovinský, ktorý zachytil zatmenie Slnka na úchvatných fotografiách. Počas tohto úkazu zatienil Mesiac Slnko zhruba z 10 %.

Tomáš Slovinský

Tento výnimočný moment je možné pozorovať len raz za dlhý čas a najbližšie ho zo Slovenska budeme môcť pozorovať až v októbri budúceho roka. Celý priebeh tohtoročného čiastočného zatmenia dokonale zachytáva snímka Tomáša Slovinského, ktorý odfotografoval priebeh zatmenia od 12:12 až do 13:32 v Košiciach.

Ďalšie články:

Zdroj: astro-novinky.eu

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú