Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA znova načrela pri výbere fotografie dňa do galérie slovenského fotografa Tomáša Slovinského. Tentokrát vybrala snímku, ktorá vznikla na opačnom konci planéty. Fotografia sopky Villarrica s nádhernou južnou oblohou vznikla pri expedícii astrofotografov do Argentíny, kde chceli odfotiť slnečnú korónu. Nakoniec však Tomáš Slovinky vytvoril v Čile aj takýto unikátny záber, ktorý ocenila NASA.

Ako v tlačovej správe informoval český astrofotograf Petr Horálek, jedinečná fotografia čilskej sopky Villarrica, ktorá je jednou z najaktívnejších, vznikla po sklamaní počas expedície do Argentíny. Tím fotografov sa vydal zvečniť na fotografiách slnečnú korónu, avšak do Argentíny sa im nepodarilo dostať. V Čile panovalo nevhodné počasie, a tak tento úkaz nemohli odfotografovať.

Zobraziť celú galériu (1)
Fotografia sopky Villarrica v Čile, ktorú NASA vybrala za záber dňa. Autorom je slovenský fotograf Tomáš Slovinský. Zdroj: NASA

Miesto toho sa ale vydali k sopke Villarrica, kde vznikla nielen táto fotografia dňa ocenená agentúrou NASA, ale aj fotka, ktorá bola za snímku dňa vybraná ešte na Nový rok. Obe z nich vznikli v rovnakú noc a na rovnakom mieste. Pre slovenského fotografa Tomáša Slovinského ide už o jeho 5. fotografiu, ktorú vesmírna agentúra vybrala za fotku dňa.

Zobraziť celú galériu (1)
Fotografia galaxií a južného nebeského pólu, ktorú NASA vybrala za záber dňa na Nový rok. Autorom je český fotograf Petr Horálek. Zdroj: NASA

Predošlú fotografiu dňa vytvoril český astrofotograf Petr Horálek v spolupráci s Josefom Kujalom z Astronomickej spoločnosti Hradec Králové.

Zdroj: NASA, Tlačová správa

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú