Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť Telekom spustila najväčšiu komerčnú 5G sieť na Slovensku doteraz. V Bratislave si ju môžu vyskúšať všetci zákazníci s podporovaným 5G smartfónom aj bez výmeny SIM karty. Najnovšie Telekom odhalil rýchlosti, ktoré je možné v jeho 5G sieti dosiahnuť vo viacerých pokrytých lokalitách. Informoval o tom v tlačovej správe.

5G sieť Telekomu bola oficiálne spustená 10. decembra tohto roka. Všetky detaily z predstavenia nájdeš v tomto samostatnom článku. Ide tak už o tretiu 5G sieť mobilného operátora na Slovensku. Doteraz svoju vlastnú 5G sieť spustila ako prvá 4ka v Banskej Bystrici a v októbri tohto roka aj O2. Orange plánuje svoju sieť 5. generácie spustiť v budúcom roku.

Telekom pokrýva signálom 5G siete zatiaľ 8 lokalít v hlavnom meste, pričom zariadenia mu dodáva Ericsson. 4ka využíva ZTE a O2 si aktuálne vyberá dodávateľa spomedzi 4 firiem. Orange stavil na Nokiu.

Po novom však poznáme aj reálne výsledky rýchlostí, ktoré môžu zákazníci Telekomu v jeho 5G sieti dosiahnuť. Operátor ich odhalil pri reálnom testovaní vo vybraných lokalitách so smartfónom Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G.

Výsledky meraní 5G siete u slovenských operátorov (download/upload):

  • Telekom
    • Bratislava – Ružinov: 437 Mbps/71,3 Mbps
    • Bratislava – Staré Mesto: 566 Mbps/62,1 Mbps
    • Bratislava – Petržalka: 563 Mbps/72,6 Mbps
  • O2 – 1,223 Gbps/90 Mbps
  • 4ka – 1 Gbps download

Uvedené hodnoty pochádzajú z oficiálnych výsledkov meraní mobilných operátorov. Treba taktiež podotknúť, že výsledky rýchlosti 5G od O2 a 4ky sú z takmer ideálnych podmienok pre účely testovania. V reálnej prevádzke (ako pri testovaní Telekomom) budú aj rýchlosti 5G týchto operátorov nižšie.

Zdroj: Telekom, O2, 4ka

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú